x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul francez anunţă un nou plan de austeritate

Guvernul francez anunţă un nou plan de austeritate

07 Noi 2011   •   05:41
Guvernul francez anunţă un nou plan de austeritate

Executivul francez urmeaza sa anunte luni un nou plan de austeritate, devenit necesar in urma revizuirii in jos a perspectivelor de crestere economica din Franta pentru 2012 (de la 1,75% la 1%), potrivit unor surse parlamentare, citate de AFP.

Presedintele Nicolas Sarkozy a confirmat, vineri, la incheierea summitului G-20 de la Cannes, ca urmatoarea reuniune a cabinetului va avea loc in mod exceptional luni. Planul ar putea fi anuntat in acest context.

Potrivit surselor parlamentare, guvernul se va orienta spre stabilirea 'unei cote a TVA intermediare pentru sectoarele restauratie si constructii'. Aceasta optiune a unei rate intre 7% si 9% in loc de 5,5% a fost propusa de Ministerul de Finante si de parlamentari, au precizat sursele.

O suprataxa exceptionala pe impozit este, de asemenea, luata in considerare, potrivit surselor, precum si masuri privind cheltuielile.

Potrivit AFP, citata de Agerpres, presedintele Sarkozy a anuntat la 27 octombrie, la televiziune, ca guvernul va prezenta 'in termen de zece zile'' un nou pachet de masuri de austeritate care sa reflecte revizuirea in jos a previziunilor de crestere pentru 2012, de la 1,75% la 1%.

Seful statului a cuantificat apoi la 6-8 miliarde de euro totalul economiilor sau veniturilor fiscale suplimentare necesare pentru aceasta revizuire.

Intrebat despre aceste masuri la conferinta de presa de vineri, de la incheierea G-20, Sarkozy a reafirmat ca va asigura 'ca bugetul Frantei este in perfecta concordanta cu anuntul facut de premier privind o reducere a cresterii''.

Din cauza crizei finantelor publice, premierul François Fillon a anuntat, la 24 august, o prima serie de masuri de austeritate vizand economii de 12 miliarde de euro in doi ani (2011 si 2012).

Acest prim plan a prevazut masuri precum impozitarea celor foarte bogati si revizuirea unor scutiri privind mai multe segmente fiscale, in sectorul imobiliar, sau defiscalizarea orelor suplimentare.

×