x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul german a aprobat pensionarea anticipată la 63 de ani, după 45 de ani de cotizare

Guvernul german a aprobat pensionarea anticipată la 63 de ani, după 45 de ani de cotizare

de Agerpres    |    29 Ian 2014   •   15:06
Guvernul german a aprobat pensionarea anticipată la 63 de ani, după 45 de ani de cotizare

Guvernul german a aprobat miercuri reforma pensiilor decisă de marea coaliţie condusă de Angela Merkel şi care permite pensionarea anticipată, la 63 de ani, pentru cei care au cotizat timp de 45 de ani.

Reforma, elaborată de ministrul Muncii, social-democrata Andrea Nahles, prevede, de asemenea, schimbări pozitive pentru mame şi pentru pensiile cele mai mici.

Pentru aplicarea pachetului de măsuri se estimează costuri suplimentare de până la 11 miliarde euro anual, până în 2030, care vor fi asigurate chiar din rezervele asigurărilor obligatorii de pensii.

Se speră ca pachetul să treacă de Parlament în următoarele săptămâni, pentru a intra în vigoare la 1 iulie.

Într-o conferinţă de presă, Nahles şi-a catalogat reforma drept corectă, deoarece de ea vor beneficia toţi cei care timp de decenii au muncit şi au cotizat şi cei care ajung la momentul retragerii.

"Nu este un cadou. O merită", a susţinut ministrul, în opinia căreia noua reglementare nu va declanşa "o avalanşă de pensionări anticipate", deoarece îi vizează doar pe cei care au cotizat timp de 45 de ani şi au realizat perioada prevăzută pentru a se putea pensiona.

Planurile ministrului Muncii au fost criticate de fostul cancelar Gerhard Schroeder, al cărui guvern social-democrat verde a inclus creşterea vârstei de pensionare, gradual, până la 67 de ani, în ansamblul său de reforme cunoscute sub numele de Agenda 2010.

Schroeder a avertizat miercuri, în cotidianul "Bild", că a permite pensionarea anticipată la 63 de ani este un semnal greşit dat partenerilor din UE, pe care Berlinul îi sfătuieşte pe bună dreptate să aplice reforme structurale, inclusiv pensionarea la 67 de ani.

Fostul cancelar a subliniat că noua reformă implică un regres în ceea ce priveşte Agenda 2010, aprobată în a doua şi ultima sa legislatură "cu mari şi dureroase eforturi".

Ministrul Muncii a respins aceste critici în conferinţa organizată pentru explicarea reformei şi a făcut aluzie la "cunoscutele divergenţe" existente între ea şi Schroeder, cu care a avut o relaţie complicată pe vremea când acesta era cancelar.

În afară de posibilitatea pensionării la 63 de ani, reforma lui Nahles are în vedere beneficii pentru mamele cu copii născuţi înainte de 1992 -măsura cea mai costisitoare a pachetului- şi creşteri ale pensiilor mici sau de handicap.

Pensionarea anticipată la 63, odată aprobată, îi vizează doar pe cei născuţi înainte de 1952 şi nu intră în contradicţie cu planul de creştere graduală a vârstei legale de pensionare la 67 de ani, ci va funcţiona în paralel.

Până în 2019, cheltuielile vor fi plătite din rezervele asigurărilor de pensii şi, începând din 2020, vor fi alocate în acest scop sume suplimentare provenind din încasările fiscale. 

×
Subiecte în articol: varsta pensionare pensii germania