x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul grec, slăbit după retragerea din coaliţie a micului partid de stânga Dimar

Guvernul grec, slăbit după retragerea din coaliţie a micului partid de stânga Dimar

de Marina Constantinoiu    |    21 Iun 2013   •   21:41

Micul partid de stânga grec Dimar a anunţat că părăseşte coaliţia guvernamentală condusă de premierul conservator Antonis Samaras, după cum a informat ministrul pentru Reforma administraţiei, Antonis Manitakis, citat de AFP.
Plecarea partidului Dimar din coaliţie, pe fondul crizei din audiovizualul public, slăbeşte şi mai mult Guvernul grec, care încearcă să respingă spectrul alegerilor anticipate.
Guvernul grec “va continua cu sau fără partidul stângii moderate Dimar în cadrul coaliţiei”, a afirmat joi seară premierul elen, Antonis Samaras, într-o scurtă alocuţiune televizată, respingând perspectiva alegerilor anticipate, scrie AFP. “Nimeni nu vrea alegeri acum. Chiar astăzi (joi), marcăm primul an de guvernare şi ne vom duce la sfârşit mandatul de patru ani”, a afirmat premierul Samaras, lider al formaţiunii Noua Democraţie (dreapta) ce refuză să ţină cont de cerinţele Dimar de a redeschide posturile naţionale de televiziune în aşteptarea creării unei noi societăţi de radio-televiziune. “Ecranul negru va dispărea, dar nu ne vom întoarce la trecutul plin de păcate al radio-televziunii publice ERT”, a mai spus el.
Samaras şi-a justificat decizia unilaterală de a închide, la 11 iunie, posturile naţionale de radio şi televiziune - fără preaviz sau negocieri - prin motive de ordin economic, pentru a reduce numărul angajaţilor din sectorul bugetar, şi a îndeplini astfel obiectivele fixate de creditorii Atenei, subliniind că ERT reprezintă un simbol al clientelismului şi proastei gestiuni din trecut. “Reformele nu vor avansa dacă repetăm greşelile trecutului”, a mai spus Samaras.
Contrar zvonurilor ce au circulat în cursul serii, prim-ministrul nu a anunţat dacă va recurge la un vot de încredere în Parlament.

×
Subiecte în articol: grecia