x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul ungar mai cedează un pic în faţa presiunilor UE: umblă la Legea Presei

Guvernul ungar mai cedează un pic în faţa presiunilor UE: umblă la Legea Presei

de Istvan Deak    |    11 Mai 2012   •   15:57

Guvernul ungar a depus in Parlament mai multe modificari in vederea relaxarii controversatei sale legi privind mass-media, care a fost aspru criticata, inclusiv la Bruxelles, pentru prejudicierea libertatii de expresie, a anuntat vineri Partlamentul de la Budapesta pe site-ul sau oficial.

Modificarile aduse sporesc protejarea surselor jurnalistilor si diminueaza controlul exercitat de Autoritatea Nationala pentru Media asupra presei scrise, potrivit documentului semnat de catre ministrul Justitiei si Administratiei Publice Tibor Navracsics.

Respectiva lege, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, a instituit Autoritatea Nationala pentru Media, care sa detina controlul asupra intregii piete media ungare. Autoritatea este formata din membri sau apropiati de-ai partidului conservator la putere, FIDESZ. Aceasta Autoritatea putea impune amenzi usturatoare organelor de presa sau forta jurnalistii sa-si dezvaluie sursele.

Legea a fost modificata la inceputul lui 2011 dupa ce a primit o multime de critici din partea Uniunii Europene, dar aceste schimbari nu erau decat de ordin tehnic, modificand, de exemplu, anumite formule utilizate in cadrul legii.

Modificarile depuse joi seara in Parlament abordeaza fondul subiectelor. Potrivit textului, "jurnalistii nu vor putea fi obligati sa dezvaluie identitatea informatorilor lor'. Aceasta prevedere referitoare la protectia sursei este valabila si dupa o eventuala parasire a postului de catre jurnalist. Doar o decizie a unui tribunal ar putea cere dezvaluirea surselor "intr-un caz penal, in care rezolvarea unui delict grav nu ar fi posibila decat prin dezvaluirea sursei jurnalistului'.

Presa scrisa nu va mai fi, potrivit textului, sub supravegherea Autoritatii pentru Media, pentru a se elimina, astfel, "riscul unei interventii excesive'. Totusi, televiziunile, radiourile si presa online vor ramane sub controlul autoritatii.

Parlamentul urmeaza sa ia in curand o decizie in legatura cu aceste amendamente, care ar trebui sa intre in vigoare incepand cu data de 31 mai. De atlfel, modificarile au fost trimise si la Bruxelles, pentru evaluare, urmand ca si de aici sa vina o opinie in legatura cu acestea.

Sigur ca modificarile aduse sunt un semnal de relaxare, dar presa ungara a comentat ca era de asteptat ca acestea sa priveasca si numirea si mandatul presedintei Autoritatii Nationale pentru Media, dar spera ca aceste chestiuni sa poata fi abordata in cadrul dezbaterii parlamentare. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×