Potrivit apnews.com, Hamas, un grup islamic armat care conduce Fâșia Gaza din 2007, a făcut eforturi mari pentru a mobiliza populația în parcul Katiba din Gaza, considerând-o ca pe o demonstrație de forță într-un moment în care pare să se lupte pentru popularitate.
Hamas a preluat controlul asupra enclavei de la forțele loiale președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, a cărei administrație a fost limitată în Cisiordania ocupată de Israel.
Israelul și Egiptul au menținut o blocada asupra Gazei de la preluarea Hamas, controlând strict circulația oamenilor și a mărfurilor în și din teritoriu în ceea ce Israelul spune că este o măsură de securitate. Economia Gazei s-a blocat, iar teritoriul a fost sfâșiat de patru războaie și numeroase lupte cu Israelul de când Hamas a preluat puterea.
În timpul mitingului, liderii Hamas au prezis o „confruntare deschisă” cu Israelul în 2023, deoarece se așteaptă să depună jurământul cel mai de dreapta guvern de până acum la sfârșitul lunii decembrie.
„Trebuie să oferim șansa de a reaprinde flacăra rezistenței în Cisiordania”, a spus Yehiyeh Sinwar, liderul Hamas în Gaza.
Peste 150 de palestinieni au fost uciși de Israel în Cisiordania și Ierusalimul de Est în 2022, devenind anul cu cele mai multe victime din 2006 și până în prezent. Israelul spune că cei mai mulți dintre cei uciși au fost militanți, deși, potrivit apnews.com, printre cei omorâți au fost și tineri care aruncau cu pietre sau civili care nu erau implicați în lupte. .
Sinwar l-a acuzat pe Abbas, cerând încetarea coordonării de securitate a Autorității Palestiniene cu Israelul, ceea ce spune el că a afectat rezistența crescândă la raidurile israeliene în Cisiordania. Armata israeliană menține o coordonare controlată cu forțele lui Abbas într-o luptă comună împotriva militanților islamici.
În timp ce liderii Hamas au îndreptat retorica aprinsă asupra Israelului și lui Abbas, ei au trecut cu vederea suferința tot mai mare a celor 2,3 milioane de locuitori ai Gazei.
În timp ce blocada a înăbușit economia Gazei, surse din interior afirmă că gruparea și-a îmbunătățit continuu arsenalul militar, inclusiv săparea de tuneluri de atac în Israel și îmbunătățirea capacității rachetelor.
Potrivit informațiior, Hamas deturnează fondurile către administrația și aripa sa militară, în timp ce comunitatea internațională plătește pentru majoritatea serviciilor de sănătate, educație, sociale și de altă natură pentru populația din Gaza.
Mulți dintre liderii de top ai grupului au părăsit Gaza pentru Turcia și Qatar.
Un sondaj realizat luna aceasta de Centrul Palestinian pentru Cercetare în Politică și Sondaj, o organizație respectată cu sediul în Cisiordania, a constatat că Hamas rămâne mai popular decât partidul Fatah al lui Abbas din Fâșia Gaza. Potrivit cercetării, 43% dintre respondenți ar vota pentru Hamas la alegerile parlamentare, comparativ cu 34% pentru Fatah. Totuși, sondajul a constatat că doar 6% dintre locuitori din Gaza cred că situația din teritoriu este pozitivă, iar 69% cred că instituțiile conduse de Hamas suferă de corupție.
Sondajul a intervievat aproximativ 1.200 de persoane și a avut o marjă de eroare de 3 puncte procentuale.