x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamas a eliberat vineri 24 de ostatici

Hamas a eliberat vineri 24 de ostatici

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2023   •   18:52
Hamas a eliberat vineri 24 de ostatici
Sursa foto: Hepta

Un grup de 13 ostatici, inclusiv femei și copii, capturați de Hamas, a fost predat vineri, după ora 16, de către Hamas Crucii Roșii Internaționale. Aceștia au ajuns în Egipt, însoțiți de personalul Crucii Roșii, conform informațiilor confirmate ulterior de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu și de postul israelian Canal 12.

Cei 13 ostatici au fost eliberați în conformitate cu procedurile acordului dintre Israel și Hamas. Aceștia au fost preluați de forțele israeliene de securitate și urmează să fie aduși în Israel cu elicopterele de la baza aeriană Hatzerim.

Ulterior, aceasta a precizat că 24 de ostatici au fost eliberați în Gaza.

Acest eveniment marchează eliberarea unei părți din cei aproximativ 75 de oameni, inclusiv 13 copii, răpiți de Hamas la 7 octombrie din kibbutzul Nir Oz în urma unui atac care a avut loc în sudul Israelului și care a provocat 1.200 de morți.

În ziua intrării în vigoare a armistițiului cu Israelul, Hamas a eliberat și 12 ostatici din Thailanda. Prim-ministrul Thailandei, Srettha Thavisin, a confirmat că aceștia au fost eliberați, iar oficialii ambasadei sunt în drum spre a-i prelua. Serviciul egiptean de informații a confirmat, de asemenea, eliberarea thailandezilor, iar aceștia au ajuns în Israel după ce au tranzitat punctul de la Rafah și au fost duși la Centrul medical Shamir din apropiere de Tel Aviv.

„Durerea profundă pe care o simt membrii familiilor separate de cei dragi este de nedescris. Ne simțim ușurați că unii se vor reuni după o lungă agonie”, a declarat Fabrizio Carboni, directorul regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru Orientul Apropiat și Mijlociu.

Presa israeliană a transmis că 13 femei și copii au fost predați Crucii Roșii și unei echipe de securitate egiptene. Guvernul israelian și Hamas nu au confirmat acest lucru.

Potrivit BBC, care citează un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, grupul de ostatici era format din 13 cetățeni israelieni, 10 thailandezi și un cetățean din Filipine.

Anterior, premierul Thailandei a declarat că 12 cetățeni thailandezi au fost eliberați de Hamas, dar surse au spus pentru Reuters că eliberarea thailandezilor, care erau toți bărbați, nu are legătură cu negocierile pentru armistițiu.

×
Subiecte în articol: Rafah hamas Israel