x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hassan Rohani: Iranul nu va interveni în Irak împotriva jihadiştilor

Hassan Rohani: Iranul nu va interveni în Irak împotriva jihadiştilor

14 Iun 2014   •   11:50
Hassan Rohani: Iranul nu va interveni în Irak împotriva jihadiştilor

Iranul nu va lansa o operaţiune militară în Irak împotriva jihadiştilor, dar este gata să ajute guvernul aliat din Bagdad, a afirmat sâmbătă preşedintele iranian, Hassan Rohani, potrivit AFP, citată de Agerpres. ''Intervenţia forţelor iraniene nu a fost discutată'' cu guvernul premierului irakian, Nouri Al-Maliki, a declarat Rohani într-o conferinţă de presă.

Insurgenţii sunniţi ai Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL) au lansat o ofensivă fulgerătoare, preluând controlul asupra a numeroase teritorii din nordul şi estul ţării şi care se află la mai puţin de 100 de km de Bagdad.

''De la Revoluţia islamică n-a existat cazul ca forţele noastre să lanseze o operaţiune într-o ţară străină'', a subliniat Rohani. ''Este posibil ca noi să fi dat sfaturi pentru combaterea terorismului'', a adăugat el, subliniind că există ''o diferenţă între a ajuta şi a interveni''.

Iranul, principalul aliat regional al lui Bashar Al-Assad, susţine regimul sirian, furnizând informaţii, materiale şi consilieri militari, dar dezminte acuzaţiile rebelilor potrivit cărora Teheranul trimite, de asemenea, trupe pentru a lupta împotriva lor. În pofida acestor dezminţiri, media iraniene relatează uneori despre moartea unor iranieni care au plecat ca voluntari pentru a lupta în Siria.

Iranul n-a primit pentru moment ''nici o cerere specifică'' din partea Irakului pentru a lupta împotriva jihadiştilor, a precizat Rohani. ''Noi suntem gata să ajutăm, dacă ni se cere, pe baza unor reglementări internaţionale şi a voinţei poporului şi a guvernului din Irak'', a afirmat Rohani, adăugând că ''irakienii pot combate ei înşişi terorismul''.

×
Subiecte în articol: Hassan Rohani irak iran jihadisti terorişti