x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Herson: Lupte grele, în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

Herson: Lupte grele, în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

31 Aug 2022   •   08:40
Herson: Lupte grele, în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea
Sursa foto: Agerpres

Au fost raportate lupte aprige în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruși în sudul țării - dar experții militari au declarat pentru BBC că acest lucru "nu se va întâmpla rapid".

"Luptele grele continuă, soldații noștri luptă non-stop", a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv.

Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei.

Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eșuat.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forțelor ucrainene, dar afirmațiile Ucrainei și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.

Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervați în a oferi prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.

Marți, Comandamentul Operațional "Sud" al Ucrainei a raportat că "luptele poziționale" au continuat și că trei poduri cheie peste râul Dnipro au fost lovite din nou pentru a se asigura că sunt impracticabile. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ținti poduri de pontoane rusești improvizate, precum și posturi de comandă și depozite de muniție.

Acest lucru este considerat pe scară largă ca făcând parte dintr-un efort țintit de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe și reaprovizionarea cu arme.

Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat împotriva oricăror așteptări de victorie rapidă, descriind ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.

Mai mulți experți militari intervievați de BBC par să fie de acord cu acest lucru. "Tendința pe termen lung este slăbirea treptată a capacității militare rusești și întărirea treptată a capacității ucrainene cu ajutorul Occidentului", a declarat Sir Alex Younger, fost șef al serviciului secret de informații britanic MI6.

Justin Bronk, cercetător senior la grupul de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute (Rusi), a declarat pentru BBC că el crede că Ucraina va continua cu loviturile folosind Himars, deoarece acestea reușesc să taie liniile de aprovizionare rusești.

Bronk a spus că se așteaptă să vadă mai mult o "strategie de uzură" din partea Ucrainei, "împingând [Rusia] pe un front larg, încercând să forțeze scăderea moralului rușilor și să provoace victime".

Între timp, expertul militar ucrainean Mykhaylo Zhyrokhov a declarat pentru BBC: "Nu ar trebui să ne așteptăm la un atac al cavaleriei, pentru că statul major al forțelor armate ucrainene nu dorește lupte de stradă în Herson, care ar duce la pierderi grele".

"Este ca o situație cu un șobolan încolțit căruia trebuie să i se ofere o cale de ieșire. Armata ucraineană ar trebui să urmărească să ofere trupelor rusești o astfel de cale de retragere, altfel trupele ruse ar lupta până la ultimul soldat. Fereastra de oportunitate este până la jumătatea lunii octombrie, pentru că după aceea drumurile din regiune, în principal cele de câmp, vor deveni impracticabile" din cauza noroiului și a mâlului, a declarat Zhyrokhov.

Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marți reporterilor că oficiali ruși de rang înalt au fost însărcinați cu organizarea unui referendum de anexare în Herson.

Serghei Kiriyenko. un consilier de rang înalt al președintelui Putin, supraveghează eforturile de a organiza un scrutin "în următoarele săptămâni", a declarat Vedant Patel.

"Referendumurile false vor încerca să dea o aparență de legitimitate unei acaparări flagrante care ar încălca constituția ucraineană și dreptul internațional", a adăugat dl Patel.

În altă ordine de idei, în discursul său nocturn, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte intense au avut loc în estul regiunilor Donbas și Kharkiv.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina