x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton, încântată de participarea României la sistemul anti-rachetă.

Hillary Clinton, încântată de participarea României la sistemul anti-rachetă.

de Corina Andriuta    |    02 Iun 2010   •   00:00

„Acordul României de a participa la crearea unui nou sistem de apărare anti-rachetă în Europa, prezintă o abordare serioasă faţă de securitatea globală”, susţine secretarul american de stat Hillary Clinton, după o întrevedere cu ministrul de externe român Teodor Baconschi.

“Suntem încântaţi că România este de acord să găzduiască elemente ale  sistemului de apărare anti-rachetă pe teritoriul său şi că ne îndreptăm spre un obiectiv comun”, a adăugat Hillary Clinton.

Sub administraţia anterioară a lui George Bush, SUA dorea amplasarea sistemelor anti-rachetă în Polonia şi în Cehia, ca  sisteme radar . Moscova a considerat acest lucru ca pe o ameninţare directă la adresa potenţialului său strategic. Actualul preşedinte american Barack Obama a decis să amâne aceste planuri, însă nu s-a dezis de ele definitiv, lucru urmat de reacţii negative din partea Moscovei. În februarie 2010 a fost dezvăluit faptul că România şi Bulgaria sunt în discuţii cu SUA pentru amplasarea pe teritoriile lor a unor elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă American.

“Am avut discuţii excelente azi, pe cele mai importante probleme ale relaţiilor bilaterale... Am discutat dorinţa  de a umple cu substanţă parteneriatul nostru strategic şi a cooperării noastre în NATO.Aşteptările noastre comune  în ajunul summitului NATO de la Lisabona sunt legate de creşterea numărului de militari din Afganistan  precum şi participarea României în programul de apărare anti-rachetă American”, a spus şi ministrul român de Externe, citat de rian.ru.

×
Subiecte în articol: externe