x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Hiroo Onoda, soldatul japonez ajuns celebru pentru că a luptat…30 de ani în cel de-al Doilea Război Mondial!

A murit Hiroo Onoda, soldatul japonez ajuns celebru pentru că a luptat…30 de ani în cel de-al Doilea Război Mondial!

de Istvan Deak    |    17 Ian 2014   •   13:33
A murit Hiroo Onoda, soldatul japonez ajuns celebru pentru că a luptat…30 de ani în cel de-al Doilea Război Mondial!

Decesul unui japonez în vârstă de 91 de ani ar fi trecut, cu siguranţă, neobservat, dacă japonezul cu pricina n-ar fi fost Hiroo Onoda.

Omul a devenit celebru în lume pentru faptul că în timpul războiului a fost soldat. Unul mai puţin obişnuit, despre a cărui moarte relatează acum presa internaţională.

Ascuns în jungla filipineză

Acest fost soldat japonez a trăit ascuns în jungla filipineză până în 1974, crezând că războiul nu s-a terminat, apărând în continuare unitatea sa, aşa cum primise ordin.
Hiroo Onoda a murit liniştit, în patul său, în anul de graţie 2014.

Vreme de aproape treizeci de ani de la capitularea imperiului nipon în urma celei de-a doua conflagraţii mondiale, acest ofiţer de informaţii specializat în tehnici de gherilă a rezistat pe insula filipineză Lubang, în apropiere de Luzon. El a fost trimis acolo în 1944 cu un ordin oficial: să nu se predea niciodată şi să reziste până la sosirea întăririlor.

Au respectat ordinele primite

Împreună cu alţi trei soldaţi, el a respectat aceste ordine mulţi ani după încheierea conflictului, ignorând faptul că luptele se sfârşiseră. Existenţa militarilor a fost descoperită în 1950, când unul dintre ei a decis să părăsească pădurea şi să se întoarcă în Japonia.

Cu toate că, cu ajutorul unor avioane, au fost lansate broşuri prin care Onoda era anunţat că războiul s-a terminat de multă vreme şi că armata imperială a pierdut, soldatul nu a crezut niciodată acest lucru şi a continuat, alături de ultimii săi camarazi, să monitorizeze instalaţii militare şi uneori chiar să se lupte cu soldaţii filipinezi.

S-au lăsat păgubaşi

După moartea unuia dintre camarazii lui Onoda, Tokyo şi Manila au continuat să îl caute pe acesta şi pe ultimul său frate de arme vreme de zece ani. În cele din urmă căutările s-au încheiat în 1959, atât japonezii, cât şi filipinezii fiind convinşi că ambii muriseră. Dar în 1972 cei doi au reapărut şi au atacat trupe filipineze. Onoda a reuşit să fugă, însă ultimul său tovarăş a fost ucis.

Convins să depună armele

Tokyo a decis atunci să trimită membri ai familiei sale pentru a încerca să-l convingă să renunţe la luptă, dar în van. Într-un final, a fost nevoie ca fostul său comandant să meargă el însuşi în junglă în 1974 şi să îi ordone să depună armele şi să accepte să se predea.

Se hrănea cu nuci de cocos

Hiroo Onoda trăia în pădurea deasă tropicală şi supravieţuia hrănindu-se cu nucile de cocos care creşteau în abundenţă în zonă. Principalul său duşman era o armată de ţânţari care se întorcea după fiecare cădere a ploii în jungla Insulei Lubang din Filipine.

Hiroo Onoda s-a născut pentru a fi soldat. A intrat în Armata Imperială Japoneză la 20 de ani şi a fost antrenat pentru tactici de gherilă şi intelligence.

Avea interzis la sinucidere

Ordinul primit de Onoda îi interzicea să se sinucidă şi spunea că ”poate să dureze trei ani, poate cinci, dar orice s-ar întâmpla, ne vom întoarce după voi. Atâta timp cât mai ai un soldat, trebuie să îl conduci în continuare. S-ar putea să fiţi nevoiţi să trăiţi pe bază de nuci de cocos. Dacă se ajunge la asta, trăiţi pe bază de nuci de cocos! În nici un caz nu trebuie să renunţaţi la viaţa voastră în mod voluntar”.

Când s-a întors în Japonia, Onoda a fost primit ca un erou naţional. Însă acesta nu a apreciat toată atenţia din jurul său şi a fost dezamăgit să descopere o Japonie care nu era decât o umbră a nobilei ţări imperiale pe care o servise atâţia ani.

×