x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Holocaustul parodiat la Teheran

Holocaustul parodiat la Teheran

de Şerban Mihăilă    |    17 Mai 2016   •   11:28
Holocaustul parodiat la Teheran

Liderii israelieni au condamnat vehement Iranul, care a organizat un concurs de caricaturi pe tema Holocaustului pentru a parodia genocidul nazist asupra a șase milioane de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Israelul avertizează că Teheranul pregătește un nou Holocaust.

“Iranul neagă Holocaustul, își bate joc de Holocaust și pregătește un alt Holocaust”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la ședința săptămânală a Cabinetului său. “Cred că fiecare țară din lume trebuie să ia atitudine și să condamne acest lucru”, a afirmat Netanyahu, citat de AP. Primul care a reacționat a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner. Aflat într-o misiune diplomatică în Arabia Saudită, Toner și-a exprimat îngrijorarea față de organizarea acestui concurs, care “poate fi folosit drept o platformă pentru contestarea Holocaustului, revizionism, precum și pentru scandalosul discurs antisemit (…) Un asemenea discurs ofensator nu ar trebui încurajat, ci mai degrabă condamnat de către autorități și liderii societății civile. Denunțăm orice negare și bagatelizare a Holocaustului, pe care le considerăm provocatoare și detestabile. Este insultător pentru memoria a milioane de oameni care au murit în Holocaust”.

Netanyahu comparat cu Hitler

Negarea sau punerea Holocaustului sub semnul întrebării s-a răspândit în Orientul Mijlociu, unde numeroși lideri susțin că genocidul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este doar un pretext utilizat de Israel pentru crearea statului evreu și justificarea acțiunilor violente împotriva palestinienilor.  “Holocaustul înseamnă crimă în masă”, a declarat organizatorul concursului de caricaturi, Masoud Shojai Tabatabaei, citat de AP. “În momentul de față, asistăm la cele mai mari crime comise de regimul sionist în Gaza și Palestina”, afirmă el. Tabatabaei susține că scopul concursului din Teheran nu este acela de a nega Holocaustul, ci de a critica standardul dublu folosit de Occident în privința libertății de exprimare, fiind, totodată, un răspuns la modul în care este reprezentat profetul Mohamed atât în revista franceză de satiră Charlie Hebdo, cât și în alte publicații.  Concursul expune 150 de lucrări din 50 de țări și este inițiat de organizații neguvernamentale, cu sprijinul unor lideri ultraconservatori iranieni.

Potrivit AP, multe caricaturi prezintă modul în care Israelul “profită” de pe urma Holocaustului, iar altele îl compară pe Netanyahu cu Hitler, sugerând existența lagărelor de exterminare pentru palestinieni. 

×