x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong: Primul condamnat pentru secesionism şi terorism 

Hong Kong: Primul condamnat pentru secesionism şi terorism 

28 Iul 2021   •   09:00
Hong Kong: Primul condamnat pentru secesionism şi terorism 

Leon Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, a rănit trei ofiţeri de poliţie pe 1 iulie 2020, dând peste ei cu motocicleta. Condamnat pentru afişarea unui steag secesionist, el se confruntă cu posibilitatea de a face închisoare pe viaţă în Hong Kong.

Tong va fi primul condamnat pentru secesionism şi terorism în temeiul Legii privind securitatea naţională chineză, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2020.

Chiar în acea zi au avut loc demonstraţii şi revolte, iar tânărul chelner de restaurant a participat, făcând curse cu motocicleta în punctele fierbinţi ale protestelor, fluturând în faţa poliţiei un steag negru cu scris alb în chineză şi engleză: „Eliberează Hong Kong. Revoluţia vremurilor noastre”.

Apoi, a ajuns în mijlocul unui cordon de agenţi, rănindu-i pe trei dintre aceştia.

Trei judecători selectaţi ad-hoc de către guvern (fără un juriu popular, contrar procedurii judiciare normale a oraşului) au condamnat „să fie expus acel steag secesionist cu intenţia de a atrage atenţia presei şi de a incita la separarea Hong Kong din Republica Populară Chineză: acuzatul era pe deplin conştient de acest lucru”.

Amploarea sentinţei va fi discutată joi. Legea securităţii naţionale prevede închisoarea pe viaţă.

Procuratura nu era sigură că acuzaţia de terorism pentru lovirea cordonului poliţiei în cursa frenetică a motocicletei se menţine. Din acest motiv, a prezentat şi a treia acuzaţie minoră, de „conducere periculoasă”.

Apărarea a susţinut că a fost o greşeală în acele momente entuziasmate: „Tong s-a abătut, a frânat, dar un agent a aruncat scutul asupra lui, distrăgându-l”.

Cei trei judecători n-au avut însă milă: „A vrut să lovească ordinea socială apărată de poliţie”.

Dar în centrul procesului, care a durat două săptămâni, s-a aflat interpretarea sloganului scris pe steag. Un profesor universitar de istorie a fost audiat ca expert, analizând cuvintele „eliberaţi” şi „revoluţie”. Profesorul a spus că aceste două cuvinte exprimă o incitare la acte de violenţă, pentru a răsturna controlul Chinei asupra Hong Kong-ului. Prin urmare, secesionism.

Sloganul a fost fluturat pe sute de steaguri şi scris pe zidurile Hong Kongului în timpul valului mare de proteste anti-guvernamentale şi anti-chineze din 2019, acum este interzis. De la 1 iulie 2020, poliţia oraşului a arestat 117 suspectaţi de încălcare a securităţii naţionale, oponenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 79 de ani. 64 au fost trimişi în judecată.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: legea securitatii