x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe HOTĂRÂRE / CEDO a anulat restricţiile impuse moldovenilor cu dublă cetăţenie

HOTĂRÂRE / CEDO a anulat restricţiile impuse moldovenilor cu dublă cetăţenie

de Vitalie Calugareanu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că Legea care le interzice moldovenilor cu cetăţenie dublă să acceadă în funcţii publice îngrădeşte drepturile şi libertăţile omului. Hotărârea Curţii de la Strasbourg a fost întâmpinată cu bucurie de moldoveni, în condiţiile în care se estimează că numărul cetăţenilor cu dublă sau multiplă cetăţenie din Republica Moldova ar fi de ordinul sutelor de mii.




În Republica Moldova, dubla cetăţenie a fost legalizată de comunişti chiar în primii ani după revenirea lor la putere. Aceasta i-a determinat pe mulţi moldoveni să-şi redobândească şi cetăţenia română sau să obţină şi cetăţenie rusă, ucraineană sau bulgară. Când presa a început să pună la îndoială existenţa unei identităţi moldoveneşti, având în vedere că, practic, fiecare al doilea moldovean a devenit şi cetăţean al altui stat, autorităţile comuniste au recurs la restricţii de ordin administrativ împotriva celor cu dublă cetăţenie.

LEGE DISCRIMINATORIE

La 10 aprilie curent, deputaţii comunişti şi creştin-democraţi au votat o lege prin care au interzis persoanelor cu dublă cetăţenie să acceadă în funcţii publice, inclusiv să devină deputaţi. Asta "pentru a nu pune în pericol securitatea naţională", deoarece aceste persoane, în virtutea funcţiei publice pe care o ocupă, au acces la secretele de stat. Experţii independenţi au criticat dur aceste restricţii, arătând că ele sunt îndreptate în primul rând împotriva moldovenilor care deţin şi cetăţenie română, deoarece doar România publică în Monitorul Oficial numele persoanelor care şi-au redobândit cetăţenia română.
Imediat după ce a fost publicată, Legea buclucaşă a fost contestată la CEDO de primarul liberal al Chişinăului Dorin Chirtoacă şi de vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, juristul Alexandru Tănase ­ ambii deţinători ai cetăţeniei române. Ieri, Curtea de la Strasbourg a făcut publică hotărârea pe acest caz în defavoarea Guvernului de la Chişinău. Avocatul Janeta Hanganu susţine că acum legea trebuie fie modificată, fie abrogată: "Curtea a subliniat că decizia sa a fost determinată şi de faptul că Guvernul (de la Chişinău ­ n.n.) a ignorat toate recomandările şi semnalele de alarmă ale organismelor internaţionale. Constatările Curţii, că această lege ar fi contrară şi art. 17 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului înseamnă că toată lumea care este vizată de această lege este victimă, legea urmând a fi modificată în privinţa tuturor".

Altfel spus, CEDO a ajuns la concluzia că legea restrictivă nu este justificată şi are conotaţii politice. Reclamantul Alexandru Tănase susţine că "o parte dintre funcţionarii publici care aveau cetăţenie română au fost concediaţi... din MAI, din Departamentul vamal etc., iar alţii, având aceeaşi cetăţenie, au fost menţinuţi în funcţii. De aici transpare modul cum oamenii pot fi şantajaţi şi ţinuţi sub control", a explicat Tănase.

COMUNIŞTII SUNT DERUTAŢI
Agentul guvernamental al Moldovei la CEDO, Vladimir Grosu, nu exclude că Guvernul de la Chişinău va ataca Hotărârea Curţii în Marea Cameră: "Vor fi propuse soluţii de a ataca sau de a nu ataca (hotărârea CEDO ­ n.n.). Acestea vor fi analizate ulterior... Nu se exclude nici posibilitatea modificării legii, deoarece verdictul Curţii trebuie implementat, într-un fel, la nivel naţional", a menţionat Grosu.

Conform legii votate de comunişti şi creştin-democraţi, persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu pot pretinde la funcţia de şef al statului, de membru al Guvernului, de deputat în Parlament, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate sau de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale.



×
Subiecte în articol: externe cetăţenie