x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iadul de la Calul Şchiop

Iadul de la Calul Şchiop

de Mihaela Matachita    |    07 Dec 2009   •   00:00
Iadul de la Calul Şchiop
Sursa foto: /Afp/Mediafax

Cel puţin cinci persoane au fost reţinute în ancheta privind moartea a 112 persoane în incendiul declanşat în clubul "Calul Şchiop" din oraşul Perm, situat în Munţii Urali, din Federaţia Rusă.



Bilanţul tragediei din barul de noapte din Perm s-a agravat duminică, ajungând la 112 morţi, şi, dintre cei circa 130 de răniţi, 26 de persoane cu arsuri grave continuau să fie în stare critică, potrivit serviciilor de urgenţă citate de AFP. Cinci persoane, printre care doi co-proprietari, directoarea restaurantului transformat în club de noapte în week-end, art-directorul, au fost interpelate pentru nerespectarea regulilor de securitate în privinţa focurilor de artificii.

Ei riscă o pedeapsă de şapte ani de închisoare. Omul de afaceri care a furnizat artificiile se află în spital pentru arsuri. În trecut, localul a fost de două ori amendat deoarece nu s-au respectat normele anti-incendiu.

Primele ceremonii în amintirea morţilor au avut loc ieri în oraşul industrial situat la 1.200 kilometri de Moscova, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, decretând pentru astăzi zi de doliu în întreaga Rusie.

HAOS
Incendiul s-a declanşat în noaptea de vineri spre sâmbătă când focurile de artificii lansate în interiorul clubului au incendiat tavanul, focul a cuprins apoi decorurile din lemn şi pereţii, blocând ieşirile. Panica s-a declanşat printre cei 230 de clienţi, majoritatea tineri în ţinute de seară care au fost prinşi în capcana flăcărilor şi fumului toxic. "Calul Şchiop" aniversa opt ani de la înfiinţare.

Tragedia l-a indignat pe Dmitri Medvedev care a calificat-o drept "crimă". "Aceia care au organizat aceste focuri de artificii nu au nici creier, nici scrupule", a spus el. Medvedev a cerut ca vinovaţii să fie cel mai aspru pedepsiţi şi a insistat pentru înăsprirea legislaţiei în domeniu.

"Mulţi oameni erau întinşi pe podea", a relatat o femeie, martor ocular. "Aceia care încă respirau erau luaţi şi duşi în maşini. Cea mai mare problemă a fost că fiecare ambulanţă lua doar o persoană. Răniţii nu mai puteau. Strigau la doctori, obligându-i să ia mai mulţi oameni odată."

AFP a precizat ieri că incendiul de la Perm este cel mai grav din ultimii ani din Rusia, ţară unde astfel de tragedii în cămine de bătrâni, spitale şi şcoli sunt frecvente din cauza vechimii instalaţiilor, a lipsei de siguranţă în exploatare, a legislaţiei laxe în domeniu şi corupţiei oficialilor.

Tragedia de la club i-a înmărmurit pe ruşi, care nu au uitat de explozia trenului Moscova-St. Petersburg, săptămâna trecută, soldată cu 26 de morţi şi peste 100 de răniţi şi calificată drept atac terorist, revendicat de ceceni. Potrivit lui Vladimir Markin, purtător de cuvânt al Comitetului de Anchetă al Biroului Procurorului Rusiei, citat de AP, incendiul de la Perm "nu a fost act terorist".

×
Subiecte în articol: externe