x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întrevedere Băsescu ­ Voronin... rece, dar utilă

Întrevedere Băsescu ­ Voronin... rece, dar utilă

de Vitalie Calugareanu    |    22 Aug 2008   •   00:00

Surprizele în relaţia Bucureşti ­ Chişinău promise de preşedintele moldovean în cadrul întrevederii de miercuri cu Traian Băsescu au început înainte ca acest anunţ să fie făcut public.

Surprizele în relaţia Bucureşti ­ Chişinău promise de preşedintele moldovean în cadrul întrevederii de miercuri cu Traian Băsescu au început înainte ca acest anunţ să fie făcut public.


Surse de la Chişinău susţin că Vladimir Voronin ar fi condiţionat telefonic întrevederea sa cu preşedintele român de anularea întîlnirii programate a acestuia cu primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

 
După ce l-a îmblînzit politic pe unul dintre cei mai zgomotoşi lideri ai opoziţiei democratice din Republica Moldova ­ liderul creştin-democrat Iurie Roşca ­ preşedintele comunist Voronin şi-a îndreptat armele electorale spre primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Surse care au solicitat anonimatul au comunicat că Voronin a refuzat miercuri să se întîlnească cu Traian Băsescu pînă cînd nu a obţinut garanţii că şeful statului român şi-a anulat întrevederea cu primarul Chişinăului. De altfel, această supoziţie este confirmată şi de faptul că Preşedinţia moldoveană a anunţat întrevederea Băsescu-Voronin cu doar două ore înainte ca aceasta să aibă loc. Primarul Chirtoacă spune că a fost informat doar că programul preşedintelui Băsescu s-a schimbat din cauza reţinerii delegaţiei române la Kiev.

 
VERIDICĂ. Analistul politic moldovean Arcadie Barbăroşie susţine însă că informaţia apărută din surse anonime despre faptul că anularea întrevederii lui Traian Băsescu cu primarul Chişinăului ar fi fost o condiţie a preşedintelui Voronin pare veridică. "Întîlnirea Băsescu ­  Chirtoacă nu a avut loc anume pentru a nu torpila întîlnirea Băsescu ­ Voronin. Această întîlnire a fost extrem de importantă pentru viitorul securităţii în Bazinul Mării Negre. Vizita Domnului Băsescu în aceste cinci ţări are, de fapt, în vizor consolitarea securităţii în bazinul Mării Negre după evenimentele din Georgia", consideră Arcadie Barbăroşie.


POZIŢII COMUNE. Deşi s-a văzut clar la conferinţa de presă răceala care domină relaţia dintre cei doi preşedinţi, Băsescu şi Voronin au constatat că au poziţii comune în ceea ce priveşte conflictele îngheţate. În contextul conflictului transnistrean, ei au ajuns la concluzia că "acesta corespunde perfect cu ceea ce s-a întîmplat în Kosovo şi Oseţia de Sud". Potrivit preşedintelui român, "conflictul din Transnistria are toate mecanismele duse pînă la limita la care el poate reizbucni, dar în momentul de faţă nu sînt întrunite şi condiţiile politice pentru a se putea repeta o situaţie precum cea din Oseţia de Sud. Ca şi în Oseţia, ca şi în Kosovo, există elementul minoritar consolidat şi concentrat într-o regiune. Prin urmare, este valabilă aşa-zisa legitimitate a ţării-mamă (adică a Rusiei – n.n.), de a interveni în apărarea propriilor cetăţeni", a explicat Băsescu, apreciind capacitatea Republicii Moldova de a nu răspunde provocărilor venite din partea transnistreană.

 
Traian Băsescu a menţionat că situaţia din Oseţia de Sud este "demonstraţia faptului că aceste conflicte îngheţate nu au un mecanism corect de menţinere a păcii şi de deblocare a situaţiei", lăsînd să se înţeleagă că Rusia nu poate fi un mediar echidistant, atît timp cît este parte în aceste conflicte. "În ceea ce priveşte Transnistria, am ajuns la concluzia că implicarea Uniunii Europene este fundamentală şi esenţială în găsirea unei soluţii în acord cu legislaţia internaţională şi care să respecte pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova", a accentuat preşedintele român.

 
CALE PAŞNICĂ. La rîndul său, Voronin a reiterat că Moldova va decide în privinţa problemei transnistrene numai pe cale paşnică şi cu sprijinul Uniunii Europene. El deplîns totodată tergiversarea soluţionării acestor conflicte, fapt ce le-a permis regimurilor separatiste să se fortifice şi să obţină susţinere din afară. În alt context, Voronin a subliniat că în viitorul apropiat relaţia Bucureşti ­ Chişinău va cunoaşte mai multe "surprize plăcute".

 
Aşa cum s-a întîmplat de fiecare dacă cînd a vizitat Chişinăul, preşedintele Băsescu a fost aşteptat şi miercuri, în faţa Preşedinţiei moldovene, de un grup de simpatizanţi care l-au primit cu lozinci, flori şi steaguri româneşti. 

×
Subiecte în articol: basescu externe voronin