x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ÎNVESTIREA LUI OBAMA - Un eveniment "sold-out"

ÎNVESTIREA LUI OBAMA - Un eveniment "sold-out"

de Mihaela Biliovschi    |    18 Noi 2008   •   00:00

Dacă e Obama, atunci e BIG. Inaugurarea prezidenţială ce va avea loc la Washington DC la 20 ianuarie va atinge noi recorduri. Sunt aşteptaţi aproape 1,5 milioane de participanţi care vor fi martori când senatorul de Illinois va depune jurământul prezidenţial. Bătălia pe centimetru pătrat de capitală a început.



Amatorii de senzaţii tari şi-au făcut deja rezervări pentru marele eveniment. Pentru participarea la un bal inaugural biletul costă 715 dolari, iar biletele pentru parada inaugurală costă între 495 şi 1.815 dolari.

INAUGURARE ISTORICĂ ŞI SCUMPĂ

Capitala americană va fi în sărbătoare inaugurală timp de zece zile, culminând cu 20 ianuarie, când va avea loc ceremonia de depunere a jurământului. Deşi biletele nu vor fi puse în vânzare decât la sfârşitul lunii decembrie sau începutul lui ianuarie, oficialii spun că lumea va veni de peste tot, chiar şi fără bilete. Comisia Congresului pentru Cememonii de Inaugurare va printa 240.000 de bilete ce vor fi distribuite gratuit doar prin membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului. Dar legislatorii deja au dat sfoară-n ţară că nu mai primesc solicitări pentru bilete, acestea fiind epuizate. Celelalte evenimente legate de inaugurare, cum ar fi balurile, paradele etc., au un preţ de participare de sute de dolari şi chiar mii de dolari pe participant.

S-A VÂNDUT TOT

Cu două luni înainte de eveniment, camerele de hotel din Washington DC sunt vândute. Chiar şi în condiţiile în care s-au cerut plata în avans şi rezervarea camerei pe cel puţin trei-patru nopţi, industria hotelieră din Washington şi-a epuizat rezervele de cazare. Solicitanţii se îndreaptă acum către localităţi aflate chiar şi la două ore distanţă de Washington, în Virginia. Pe internet, unii solicitanţi oferă gazdelor dispuse să-i primească plata cash în avans şi ajutor în bucătărie la spălatul vaselor şi la curăţenie. Fiecare metru pătrat de acoperiş este vândut la suprapreţ şi n-au scăpat nici beciurile sau podurile caselor.

10.000 DE DOLARI PE NOAPTE  

Nota de plată pentru cazare variază. Un lucru e cert, e de ordinul miilor de dolari. Pentru un singur dormitor o persoană plăteşte cel puţin 2.000 de dolari pe noapte. Preţul unei variante mai scumpe este de ordinul zecilor de mii de dolari. De exemplu, The Fairmon Hotel din Washington oferă pachetul "Eco-Inauguration" la 40.000 de dolari. Include patru nopţi de cazare all-inclusive, spa şi masaje cu ingrediente organice. În plus, clienţii vor avea la dispoziţie autovehiculul hibrid "Lexus" cu tot cu şofer pe durata şederii.

JURÂMÂNTUL

Cel mai important şi mult aşteptat eveniment va fi depunerea jurămintelor preşedintelui şi vicepreşedintelui. La ora 12:00 fix, Barack Obama şi Joe Biden vor jura credinţă patriei la US Capitol, în faţa şefului Justiţiei şi a lumii.

Securitatea va fi la nivel maxim de alertă. Pennsylvania Avenue, strada ce duce direct spre US Capitol, va fi împânzită cu ecrane tv uriaşe, iar oficialii Serviciului Naţional de Parcuri vor curăţa National Mall pentru a face loc evenimentului. Meteorologii au anunţat că în perioada inaugurării vor fi temperaturi sub 0 grade Celsius. Chiar în aceste condiţii, amatorii analizează şi posibilitatea de a închiria cabane sau locuri de parcare unde intenţionează să locuiască în perioada ceremoniilor.

×
Subiecte în articol: externe dolari