x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ieşirea Ciprului din zona euro foarte aproape de realitate

Ieşirea Ciprului din zona euro foarte aproape de realitate

29 Mar 2013   •   10:22
Ieşirea Ciprului din zona euro foarte aproape de realitate

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), reprezentant al celor mai mari bănci din lume, menţionat joi că există o 'posibilitate reală' de a asista la ieşirea Ciprului din zona euro după controversatul plan financiar de salvare pe care Nicosia l-a acceptat recent, notează AFP.

"Este primul caz în care putem vedea o formă de ieşire (din zona euro) ca pe o posibilitatea reală", a declarat economistul-şef al IIF, Philip Suttle, adăugând că aceasta ar fi "mult mai uşor" pentru o ţară mică, de dimensiunile Ciprului.

"Ciprul este pe cale să suporte toate costurile legate (...) de euro, fără să aibă vreun beneficiu", a subliniat el în cursul unei conferinţe de presă, referindu-se la deprecierea depozitelor bancare şi la 'depresiunea' economică inevitabilă pentru această ţară al cărei sector financiar, crucial pentru economie, a fost amputat.

Sub presiunea creditorilor internaţionali - troica formată din FMI, UE şi BCE -, Ciprul a acceptat falimentul băncii Laiki, a doua ca mărime din ţară, şi impozitarea conturilor mai mari de 100.000 de euro în schimbul unui ajutor în valoare de 10 miliarde de euro.

'Singura soluţie pentru ţară ar reprezenta-o devalorizarea', imposibilă cu moneda unică, a atras atenţia Suttle, apreciind că ieşirea Ciprului din zona euro nu ar fi însoţită 'în mod necesar' de repercusiuni în Europa.

În schimb, IIF şi-a exprimat îngrijorarea legată de consecinţele planului cipriot de salvare asupra altor bănci europene aflate în dificultate.

"Este absolut sigur că aceasta va majora costurile finanţării (...) băncilor slabe sau percepute ca slabe", în special din Spania, Portugalia sau Italia, a mai afirmat Suttle.

"Astfel, sunt agravate într-un anume fel provocările cu care se confruntă aceste ţări", a adăugat el.

IIF, organizaţie cu sediul la Washington, reprezintă interesele a peste 470 de instituţii financiare din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: cipru iesire zona euro