x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imaginea romănilor, penalizată de hoţi

Imaginea romănilor, penalizată de hoţi

de Carmen Plesa    |    15 Sep 2007   •   00:00
Imaginea romănilor, penalizată de hoţi

In Italia, romănii cinstiţi au de suferit din cauza infracţiunilor comise de unii cona-ţionali, spune Mugurel Tiberiu Dinu, consul general, şef al Consulatului General al Romăniei la Milano.


  • Jurnalul Naţional: Aţi prins vreo zi anul acesta in care să nu găsiţi o ştire "de rău" despre romăni in presa italiană?
Mugurel Tiberiu Dinu: Sunt multe, dar nu trebuie să exagerăm. Nu apar chiar in fiecare zi. Romănii mai sunt şi lăudaţi.


  • Ce aţi citit, ultima dată, de bine despre romăni?
Un articol despre doctorul Cerim Gheorghe, un cardiolog renumit. Presa italiană a scris foarte frumos despre el.


  • Jurnaliştii italieni vorbesc de numărul mare de romăni din puşcării. In general sunt inchişi pentru găinării sau fapte mai grave?
Sunt mulţi, pentru că suntem şi a doua naţie, după italieni. In total sunt cam 1.600 de cetăţeni romăni inchişi, majoritatea pentru infracţiuni mici - furt, conducere in stare de ebrietate, conducere fără permis. Mai degrabă găinari. Nici nu cred că mai sunt 1.600 inchişi, pentru că pănă acum erau foarte mulţi pentru şedere ilegală, pedeapsă care nu mai există de cănd am intrat in UE.


  • Dar s-au inmulţit atăt de mult infracţiunile comise de romăni?
Numărul infracţiunilor n-aş crede că este in creştere, insă presa le acordă mai multă atenţie. Mai este un aspect - foarte mulţi cetăţeni din Republica Moldova falsifică documentele de identitate romăneşti. Mulţi sunt participanţi la aceste infracţiuni. Avem cinci-şase cazuri de falsuri de identitate pe zi, mai ales la cărţile de identitate. Şi primesc zilnic solicitări din partea poliţiei pentru a identifica persoane. Poliţia italiană a inceput să-i cunoască, să-i deosebească, dar pentru a avea certitudine vin la noi. In zece minute rezolvăm situaţia.


Mai uşor pentru studenţi

  • Mulţi in puşcării, puţini in universităţi...
Pănă acum a fost o problemă la inscrierea la cursurile universitare, din cauza acelui certificat de valoare, care putea fi eliberat doar de Consulatul Italiei de la Bucureşti, şi se putea aştepta şi un an sau doi la coadă. Acum se poate face şi pe teritoriul Italiei. Universitatea eliberează un modul pe care noi, Consulatul, trebuie să-l autentificăm. Acest an universitar s-a pierdut, din păcate. Cred că vom putea vorbi despre numărul mare al romănilor care studiază in Italia din 2008. Ne aşteptăm la un val, pentru că sunt foarte mulţi tineri romăni in Italia - veniţi cu familia sau la o bursă - care vor să-şi continue studiile. Pănă acum au avut acest obstacol al obţinerii declaraţiei de valoare.


  • Care e problema care vă ingrijorează cel mai mult dintre cele cu care vin romănii la Consulat?
Numărul mare de decese - acesta e subiectul care mă sperie cel mai mult. Sunt foarte multe accidente de muncă. Iar in răndul tinerilor - foarte multe accidente cerebrale şi vasculare. Probabil sunt ingrijoraţi, nemulţumiţi... Â


  • Care e atitudinea poliţiei faţă de romăni, după ultimele evenimente?
Există o mare flexibilitate, la care se adaugă şi afinitatea latină. Eu sunt deosebit de mulţumit de colaborarea cu ei. Sunt foarte generoşi, cu toate că au fost foarte deranjaţi, pentru că sunt multe furturi. Furturi mici, dar... Tocmai furturile astea mici deranjează - teamă să intri in magazin, pentru că iţi fură banii, documentele, teamă că intră peste tine in casă... E normal ca lumea să intre in panică. Şi teama generează ură.


  • Se simt romănii oneşti discriminaţi din cauza faptelor comise de unii conaţionali?
Se simt discriminaţi, pentru că marea parte este văzută bine. Sunt veniţi la muncă şi ştiu clar pentru ce au venit. Mulţi vor să se intoarcă acasă după un timp. Au un ţel, de cănd pleacă şi pănă se intorc. Şi nu le place să vină unul să le strice imaginea furănd, jefuind...


  • A incercat presa italiană să mai echilibreze curentul antiromăni, care ii afectează şi pe oamenii cinstiţi?
Au incercat şi au reuşit de multe ori. Dar evenimentele ii imping in continuare pe cetăţeni să păstreze această distanţă. In mare parte, reprezentanţii autorităţilor evită să vorbească de rău.


  • Pentru că sunt diplomaţi?
Nu numai atăt. Sunt şi mulţumiţi. Pentru că au căte o ingrijitoare romăncă in casă, au grădinari romăni, au tămplari, un zugrav, un muncitor... Sunt incăntaţi de faptul că romănii sunt multicalificaţi. Un electrician italian face numai muncă de electrician. Pe cănd romănul face şi zidărie, şi tămplărie. Se pricepe la toate. Şi le mai face şi cu plăcere.


Asistentele, apreciate

  • In ce domenii are nevoie Italia de romăni?
Au un deficit mare de asistente medicale. Iar asistentele medicale provenite din Romănia au o mare căutare datorită profesionalismului de care dau dovadă, datorită ataşamentului faţă de pacient. Iar şcoala noastră de asistente e de departe superioară multora. Sunt deosebit de incăntaţi de asistentele noastre.


  • E domeniul sanitar zona in care ne punem cel mai bine in valoare in Italia, acum?
Cred că tot in construcţii am rămas, totuşi. E şi un domeniu care solicită mult personal, deci e normal să fie aşa.


  • In ce zone sunt concentraţi romănii din construcţii?
Linia de tren de mare viteză care va face legătura intre Torino şi Milano e in mare parte lucrată de romăni. E adevărat şi că sunt şi alţi cetăţeni... cu paşaport romănesc, care au furat cuprul, de pe aceeaşi linie.


  • Cum ii imbunăm pe italieni?
Trebuie să dispară infracţiunile! Atunci o să fie toată lumea mulţumită. Trebuie să dispară infracţionalitatea din răndul cetăţenilor romăni, care au fost primiţi cu braţele deschise de cetăţenii italieni. Dar la muncă!


  • Ii lăsăm să-i inchidă, aşteptăm să ni-i trimită acasă?
Italienii vor să-i trimită, dar avem destul loc de "cazare" in Romănia?


  • S-a discutat in ultimul timp, in Italia, despre o lege care să-i trimită acasă pe imigranţii care nu pot dovedi, după trei luni de şedere, că au mijloace prin care să trăiască cinstit....
Legea există. Lumea nu intelege că nu este o lege nouă. E aceeaşi lege care nu-i permite, de exemplu, unui italian să stea mai mult de trei luni in Romănia, dacă nu-şi poate justifica prezenţa. Ori are o activitate, ori face dovada unui mijloc financiar prin care se poate intreţine.


  • Dar pănă acum nu am avut parte de expedieri masive către Romănia....
Aceasta este incă o dovadă a bunului-simţ de care dau dovadă autorităţile italiene.


  • Presa italiană lasă să se inţeleagă că există o dorinţă destul de mare de a-i expedia pe romănii de etnie romă care le-au provocat diverse probleme...
Autorităţile italiene spun că au cheltuit in campusul de lăngă Cimitirul Maggiore trei milioane de euro, pentru a-i integra pe romi in societate. Au reuşit, din 3.000, să integreze 10 familii. Le-au dat şi apartamente, femeilor le-au asigurat locuri de muncă, iar pe copii i-au dus la şcoală.
Au insă o mare problemă cu cei care nu se pot integra, adapta. Şi măsurile ar putea fi severe - urcaţi in avion, returnaţi in Romănia, ca să nu zic expulzaţi. Iar cei care au comis infracţiuni vor avea 10 ani de interdicţie de a mai intra in Italia.


  • Sunt un milion de romăni in Italia, aşa cum se vorbeşte?
Cred că ne apropiem. Avem discuţii cu autorităţile italiene pe tema recenzării cetăţenilor romăni. In acest fel vom avea şi noi o cifră clară, vom şti mai multe unii de alţii.


Teamă

Curentul antiromăni s-a accentuat in ultima vreme in presa italiană, după ce trei bărbaţi originari din Focşani l-au agresat pe regizorul italian Giuseppe Tornatore, căştigător al unui Oscar. La puţin timp după arestarea agresorilor, unul dintre ei a evadat din puşcărie. Presa italiană vorbeşte şi de numărul mare de copii hoţi care provin din Romănia. Autorităţile nu au nici o putere in privinţa acestora, pentru că legea italiană interzice ca un minor să fie condamnat. Poliţiştii ii reţin in momentul in care ii prind in flagrant furănd, dar sunt nevoiţi să-i elibereze.
Italienii au luat măsuri doar in privinţa cerşetorilor şi a celor care spală parbrize, insă deocamdată doar la Florenţa.
Potrivit mai multor studii publicate de presa italiană, romănii sunt minoritatea de care italienii se tem cel mai mult.

×