x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigrantii au 1-0 in Senat / Proiectul "Muncitorul invitat" a trecut un hop

Imigrantii au 1-0 in Senat / Proiectul "Muncitorul invitat" a trecut un hop

de Irina Cristea    |    29 Mar 2006   •   00:00
Imigrantii au 1-0 in Senat / Proiectul "Muncitorul invitat" a trecut un hop

Un program prin care milioane de imigranti ar avea sansa de a dobandi cetatenia SUA e pe cale sa fie adoptat de Senatul american, la presiunea presedintelui, a afaceristilor si a comunitatii de expati din America.

Statisticile arata ca in jur de 400.000 de persoane intra ilegal in SUA in fiecare an. Cifra este suficient de mare pentru a alarma autoritatile de la Washington si a le imparti in doua tabere: a celor care militeaza pentru "inchiderea" frontierelor si a celor care promoveaza integrarea profesionala a imigrantilor, ca raspuns la cererea de mana de lucru.

PERMIS TEMPORAR. La presiunile presedintelui George W. Bush, a clericilor catolici, a reprezentantilor mediului de afaceri si a comunitatii de expati, Senatul american ar putea adopta un proiect ce le-ar permite imigrantilor sa beneficieze de un permis temporar de munca. Documentul a primit deja aprobarea comisiei de specialitate din Senat. El prevede ca un strain poate ramane la munca in SUA, pe o perioada determinata de trei ani, daca este dispus sa preia o munca pe care cetatenii americani nu o doresc. El se va putea stabili, cu tot cu familie, si isi poate innoi permisul o singura data. Ulterior, el trebuie sa revina, cel putin provizoriu, in tara de origine.

CERERE SI OFERTA. Presedintele Bush a declarat, nu o data, ca programul ar raspunde cerintelor economiei SUA si ca imigrantii ar putea sa castige o paine respectand legea. El a avertizat ca in acest program nu vor fi inclusi cei peste 11 milioane de imigranti ilegali care exista deja in SUA, spunand ca o amnistie nu ar fi corecta. "Acest plan se inscrie intr-o strategie in trei pasi, care sa duca la reforma eficienta a sistemului de imigratie: controale sporite la frontiera, programe temporare pentru muncitori si o cale deschisa catre intrarea in legalitate", crede si senatorul democrat Edward Kennedy.

PROTEST
Reprezentantii comunitatii hispanice din SUA au anuntat ca iau in calcul un boicot la nivel national al imigrantilor. Ei sunt nemultumiti de intentia autoritatilor de a inchide portiuni insemnate din frontiera cu Mexicul, de penalizare a angajatorilor care folosesc serviciile imigrantilor ilegali si a calauzelor. Liderii hispanici vor sa atraga si membrii altor comunitati.

×
Subiecte în articol: externe