x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Împăcare istorică: președintele Iranului, invitat de regele Arabiei Saudite

Împăcare istorică: președintele Iranului, invitat de regele Arabiei Saudite

21 Mar 2023   •   06:30
Împăcare istorică: președintele Iranului, invitat de regele Arabiei Saudite

Dezghețul inițiat de China în Orientul Mijlociu începe să schimbe atmosfera la nivel înalt: Arabia Saudită l-a invitat pe președintele Iranului într-o vizită oficială la Riad. Anunțul a fost făcut de partea iraniană, care a informat că o scrisoare în acest sens a fost primită din partea regelui Salman - transmite BBC. Încă nu există o confirmare din partea saudită. 

Mohammad Jamshidi, un înalt oficial iranian, a scris pe Twitter că președintele Ebrahim Raisi a salutat invitația și „a subliniat disponibilitatea Iranului de a extinde cooperarea”. În același timp, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat presei că este în curs de organizare o întâlnire la nivel de ministru de externe și că au fost propuse trei locații pentru acest eveniment.

 

Noii pași de apropiere între cele două țări ostile vin la mai puțin de o săptămână după ce Riadul și Teheranul au convenit să restabilească relațiile diplomatice.

 

Aplauze firave pentru „pacea chinezească” 

 

Editorul BBC pentru Orientul Mijlociu, Sebastian Usher, spune că recenta îmbunătățire a relațiilor bilaterale, care a venit în mod neașteptat în urma unor zile de discuții intermediate de China, pare să creeze un impuls serios.

 

Pe lângă redeschiderea ambasadelor în termen de două luni, ambele părți au anunțat că vor restabili relațiile comerciale și de securitate.

 

Această evoluție a fost salutată cu prudență de mulți, inclusiv de SUA și Națiunile Unite, după ce încercările anterioare de reconciliere au eșuat.

 

Șapte ani de înfruntări

 

Arabia Saudită a întrerupt relațiile în ianuarie 2016, după ce demonstranții au luat cu asalt ambasada sa din Teheran. Manifestațiile izbucniseră după ce Riadul l-a executat pe proeminentul cleric musulman șiit Șeicul Nimr al-Nimr, care a fost condamnat pentru infracțiuni legate de terorism. De atunci, tensiunile au persistat la cote înalte între vecinii sunniți și șiiți, fiecare considerându-l pe celălalt ca pe o putere care urmărește dominația regională.

 

Iranienii și saudiții au fost adversari în mai multe conflicte regionale, inclusiv războaiele civile din Siria și Yemen.

 

Cerere de prietenie și către Bahrain

 

Ministrul Amir-Abdollahian a mai spus că Iranul speră că vor fi luate măsuri pentru a îmbunătăți legăturile cu Bahrain, un aliat care a urmat Riadul în ruperea legăturilor diplomatice cu Teheranul în 2016. „Sperăm că unele obstacole dintre Iran și Bahrain vor fi înlăturate și vom lua măsuri de bază pentru redeschiderea ambasadelor”, a spus el.

 

Bahrain nu a răspuns la comentarii, dar anterior a salutat acordul Iran-Arabia Saudită de restabilire a legăturilor diplomatice.

 

Iranul și-a exprimat dorința de a relua sau de a îmbunătăți relațiile cu alți rivali arabi regionali, inclusiv Iordania și Emiratele Arabe Unite.

×
Subiecte în articol: presedinte iran rege arabia saudita