x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Impact global - Coreea comunista a detonat bomba atomica

Impact global - Coreea comunista a detonat bomba atomica

de Ana Ilie    |    10 Oct 2006   •   00:00
Impact global - Coreea comunista a detonat bomba atomica

Patru ani de diplomatie si negocieri abile pentru dezamorsarea crizei nucleare nord-coreene s-au dus pe apa sambetei. Comunitatea internationala a aflat ieri cu stupefactie, dintr-un comunicat lapidar al regimului comunist de la Phenian, ca primul test nuclear din istoria statului a fost un succes.

Regimul de la Phenian a anuntat ieri cu mandrie ca a efectuat un test nuclear subteran, "un succes 100% al cercetarii si tehnologiei noastre", potrivit comunicatului agentiei oficiale nord-coreene KCNA. Organizatia Tratatului de interzicere totala a experientelor nucleare a anuntat ieri ca a depistat un seism cu magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter, produs la ora 1:35 GMT (4:35, ora Romaniei) in Coreea de Nord. Si la noi, exploziile au fost inregistrate de aparatele din statiile de la Muntele Rosu si Bucovina in jurul orei 1:46 GMT (4:46, ora Romaniei). Specialistii cred ca seismul a fost tocmai rezultatul acestui prim test nuclear efectuat de regimul comunist din Coreea de Nord.

Testul a avut loc, cel mai probabil, intr-un tunel orizontal sapat intr-un deal inalt de 360 de metri, in nord-estul tarii, in regiunea Hwadaeri, unde se afla si baza de lansare a rachetelor de la Musudan. Deocamdata nu au fost detectate radiatii nici la granita cu Rusia, nici la cea cu Coreea de Sud, iar expertii cred ca aceasta s-ar datora efectuarii testului intr-un tunel inchis. Riscul de contaminare ar fi foarte mare in conditiile in care Coreea de Nord este o tara muntoasa dens populata. Agentia KCNA a dat asigurari insa ca "nu este nici un pericol de emisii radioactive ca urmare a testului nuclear, pentru ca acesta a fost efectuat in conditii stiintifice si ca urmare a calculelor prudente".

PUTERE. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a afirmat luni ca bomba atomica testata de Coreea de Nord avea o putere de "pana la 15 kilotone", echivalent cu bomba lansata de SUA asupra Hirosimei, insa exista si rapoarte care estimau ca puterea deflagratiei era echivalenta cu 550 de tone de dinamita. Teza unui nou test care sa survina la scurt timp dupa cel de ieri nu este tocmai neplauzibila. Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene, Coreea de Nord dispune in acest moment de 40 de kilograme de plutoniu. "Avand in vedere ca o bomba necesita intre 5 si 6 kilograme de plutoniu, Coreea de Nord trebuie sa fie in masura sa produca pana la sapte astfel de bombe", a spus oficialul sud-coreean.

Noua cursa a inarmarilor

Comunitatea internationala se lupta de patru ani sa evite tocmai ceea ce a avut loc ieri: un test nuclear al Coreii de Nord, anuntat cu surle si trambite si dus la indeplinire in cel mai mare secret. Nord-coreenii au avut grija sa-i avertizeze pe rusi de iminenta testului nuclear cu doua ore inainte, iar pe chinezi cu 20 de minute inainte. Acestia i-au anuntat la randul lor pe americani, japonezi si sud-coreeni.

Daca se dovedeste ca a fost detonata o bomba atomica, Phenianul intra pe usa din dos a clubului tarilor nucleare. Activitati suspecte observate intr-o regiune muntoasa din Coreea de Nord de catre serviciile sud-coreene aflate in stare de alerta sugerau ieri ca s-ar putea pregati un al doilea test nuclear in acelasi loc, unde se presupune ca a avut loc si primul.

Phenianul si-a jucat insa cea din urma carte in dificilul proces de negociere cu Occidentul, care a reactionat cu furie, condamnand testul. Pana si Iranul, acuzat ca se inarmeaza atomic, s-a pronuntat pentru "o lume fara arme nucleare". Din pacate, singurul as pe care il mai are la indemana comunitatea internationala este blocada economica, o actiune ce nu va afecta prea mult Coreea de Nord, ce traieste autosuficient de ceva vreme.

Acum, cea mai mare grija a lumii este ca nu cumva tarile vecine agresivului regim comunist de la Phenian sa intre intr-o cursa nebuneasca pentru inarmare cu material nuclear, de teama ca oricare dintre ele ar putea cadea tinta furiei nediscriminatorii a Coreii de Nord. Prima tara impinsa sa se doteze cu arme nucleare ar fi Japonia, singura care a cunoscut efectul devastator al bombelor atomice. La fel de indreptatite sa se apere cu arme nucleare s-ar putea declara si Taiwanul, Coreea de Sud sau Vietnamul.

ASIGURARI
"Nu este nici un pericol de emisii radioactive ca urmare a testului nuclear, pentru ca acesta a fost efectuat in conditii stiintifice si ca urmare a calculelor prudente" - agentia oficiala nord-coreeana, KCNA
TANDEM BUSH - PUTIN
Presedintele american George Bush a calificat testul nord-coreean drept o "provocare" si o "amenintare" la adresa pacii internationale. Bush a anuntat ca a avut discutii telefonice pe acest subiect fierbinte cu lideri din mai multe state direct implicate: China, Japonia, Coreea de Sud. "Cu totii am fost de acord ca actiunile Coreii de Nord sunt inacceptabile". De altfel, Bush a avut o discutie si cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi au convenit asupra unor "actiuni coordonate" drept replica la testul efectuat de regimul de la Phenian. In discursul sau, George W. Bush a cerut, de asemenea, un raspuns imediat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Ironia sortii, in functia de secretar general al acestui for a fost desemnat chiar ieri sud-coreeanul Ban Ki-moon, actualmente ministrul Afacerilor Externe la Seul.

×
Subiecte în articol: externe nord coreea coreea nord nuclear