La începutul lunii noiembrie, în orașul algerian Constantine a avut loc un eveniment care ar putea fi catalogat drept ciudat, având în vedere cultura și religia acestei țări.
Datul din cap și brățările cu ținte nu își au locul în Algeria, unde guvernul promovează muzica și tradiția musulmană, ar zice unii.
Totuși, de mai bine de 20 de ani, în această țară există un număr mare de fani ai heavy metalului și în ciuda polemicilor ocazionale, genul muzical atrage noi generații de fani.
„Este ceva fără precedent”, a declarat o tânără pentru jurnaliștii aflați la Fest 213. Îmbrăcata în haine negre de piele, cu piercing-uri și părul vopsit în roșu, aștepta ca artiștii să urce pe scenă, alături de o prietenă, care purta văl.
În apropiere, putea fi remarcat un grup de băieți, îmbrăcați în negru, tatuați pe brațe, care sunt conștienți de faptul că trebuie să își ascundă preferințele: „în afara concertelor nu ne îmbrăcăm și nici nu ne comportăm așa, pentru a evita probleme.”
Potrivit news.yahoo.com, El Biled, un canal de televiziune conservator, a lansat un atac virulent în vara anului 2014 la adresa fanilor metal, acuzându-i că venerează diavolul, prin difuzarea unui documentar. În film erau prezentați mai mulți rockeri care vorbeau despre magie neagră.
Artiștii au făcut acuzații la adresa oficialilor, afirmând că își folosesc puterea pentru bloca anumite trupe sau a le cere altora să își schimbe versurile.
Malik Choui, un activist din Algeria, a afirmat că de cele mai multe ori „politicile culturale nu fac decât să îngrădească libertatea de expresie”, susținând că guvernul ar trebui să accepte diversitatea.