x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In asteptarea pedepsei

In asteptarea pedepsei

de Anca Aldea    |    28 Sep 2005   •   00:00
In asteptarea pedepsei

Lynndie England, soldat in Armata SUA, care si-a atras notorietatea anul trecut dupa scandalul detinutilor abuzati de la Abu Ghraib, din Irak, a fost gasita vinovata de catre Curtea Martiala din Texas. Povestea scandalului de la inchisoarea de inalta securitate de la Abu Ghraib, in care prizonierii irakieni erau abuzati si torturati de catre militari ai Armatei SUA, revine in actualitate. Luni, Curtea Martiala dintr-un oras texan a dat verdictul in cazul tinerei Lynndie England, care s-a pozat alaturi de un detinut irakian dezbracat si tinut in lesa. Fotografia, care a starnit atunci critici dure la adresa fortelor SUA si a denuntat tratamentul pe care militarii americani il aplica prizonierilor de razboi, a facut inconjurul lumii.

PE URMELE IUBITULUI. Curtea Martiala a gasit-o pe Lynndie vinovata pentru sase dintre sapte capete de acuzare formulate impotriva sa. Ea risca acum zece ani de inchisoare, calcandu-i pe urme iubitului sau, Charles Graner, ajuns si el dupa gratii pentru abuzurile si torturile comise la Abu Ghraib in aceeasi perioada. Juriul a gasit-o vinovata pentru cruzime, tratamente inumane, comiterea unui act indecent si complot cu alti patru soldati pentru acte inumane comise impotriva prizonierilor.

Avocatii apararii au insistat ca "personalitatea servila" a acuzatei a condus la respectarea instructiunilor carismaticului Graner, fostul sau amant si tatal copilului acesteia. Avocatii acuzarii au precizat ca toti militarii SUA stiu ca abuzurile mentale si fizice sunt ilegale si au evidentiat faptul ca Lynndie s-a distrat, impreuna cu alti colegi de arme, zdrobind degetele de la picioare ale unor detinuti. O fotografie oribila, care a fost publicata anul trecut, ii arata pe acesti prizonieri goi-pusca, cu cagule pe fata si asezati unii peste altii, in piramida.

COINCIDENTA. Verdictul Curtii Martiale a fost dat in ziua in care fortele coalitiei din Irak au anuntat ca aproximativ 1.000 de detinuti de la Abu Ghraib vor fi pusi in libertate, in contextul apropiatei sarbatori a Ramadanului.

×
Subiecte în articol: externe