x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In clestele rapirilor - Israelul se afla intr-o ofensiva pe doua fronturi

In clestele rapirilor - Israelul se afla intr-o ofensiva pe doua fronturi

de Irina Cristea    |    13 Iul 2006   •   00:00
In clestele rapirilor - Israelul se afla intr-o ofensiva pe doua fronturi

Armata israeliana a declansat o ofensiva de amploare in Liban, bombardand puncte strategice care leaga sudul de restul tarii, dupa ce gruparea Hezbollah a rapit doi militari israelieni.

Criza ostaticilor israelieni s-a mutat ieri pe teritoriul Libanului. In timp ce armata israeliana se afla in plina ofensiva in Gaza pentru recuperarea caporalului Gilad Shalit, alti doi militari au cazut prada rapitorilor. De data aceasta, autorii luarii de ostatici sunt membrii gruparii siite libaneze Hezbollah. Cei doi militari ar fi fost capturati in timp ce se aflau pe teritoriul Libanului, in regiunea Aita al-Shaab, situata in apropiere de frontiera cu Israelul. Aici, o unitate a armatei israeliene patrunsese in cursul diminetii.

MOBILIZARE GENERALA. Autoritatile israeliene au anuntat mobilizarea unei intregi divizii (6.000 de militari) si convocarea rezervistilor in vederea unor operatiuni de amploare in nord, unde se situeaza granita cu Libanul. De altfel, operatiunile militare au inceput chiar de ieri. Armata israeliana a patruns pe teritoriul libanez cu tancuri, blindate si trupe, in timp ce avioanele sale de vanatoare au brazdat spatiul aerian al Libanului, bombardand poduri si o centrala electrica, iar navele sale de razboi au intrat in apele teritoriale ale statului vecin si au bombardat o sosea secundara care face legatura intre sudul Libanului si restul tarii. Interventia e menita sa sustina afirmatiile premierului Ehud Olmert, care a declarat din nou ca Israelul nu negociaza cu teroristii.

Premierul israelian a avertizat ca cei responsabili pentru capturarea celor doi militari "vor plati" pentru fapta comisa. "Evenimentele din aceasta dimineata nu reprezinta un atac terorist, ci o actiune a unui stat suveran, declansata impotriva Israelului fara nici o justificare. Libanul va plati pretul pentru aceste fapte. Nu vom negocia si nu vom ceda in fata terorismului", a spus ieri premierul Olmert. In replica, premierul libanez i-a cerut secretarului general al ONU, Kofi Annan, sa impiedice o escaladare a agresiunii israeliene asupra tarii sale.

INSTIGARI. Miscarea libaneza Hezbollah beneficiaza de sprijinul Iranului si al Siriei, iar analisti citati de agentia France Presse apreciaza ca rapirea celor doi israelieni face parte dintr-un exercitiu coordonat intre Hezbollah si miscarea palestiniana Hamas, cu sustinerea Teheranului si a Damascului. Potrivit analistului Antoine Basbous, interventia Hezbollahului e un rezultat al instigarilor venite dinspre Siria si Iran si are drept scop stabilirea unui nou raport de forte. "Si ei, si Hamas stiu cat de mult tine Israelul la soldatii sai si incearca sa aiba ceva de castigat in schimbul eliberarii lor", spune Basbous.

Intr-un comunicat, Hamas a felicitat gruparea Hezbollah pentru capturarea celor doi militari israelieni. De partea cealalta, SUA, Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite fac apeluri insistente pentru eliberarea militarilor israelieni rapiti de rebeli.

DUR
"Libanul va plati pretul pentru aceste fapte. Nu vom negocia si nu vom ceda in fata terorismului"
Ehud Olmert
premierul Israelului
×
Subiecte în articol: externe