x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În plină criză, Spania a cheltuit 680 de milioane de dolari pe un super-submarin care nu pluteşte

În plină criză, Spania a cheltuit 680 de milioane de dolari pe un super-submarin care nu pluteşte

23 Mai 2013   •   15:56
În plină criză, Spania a cheltuit 680 de milioane de dolari pe un super-submarin care nu pluteşte

Scandal monstru în Spania. Inginerii care au cheltuit deja 680 de milioane de dolari din cei 2,2 miliarde alocate de stat pentru proiectarea noii clase de submarin S-80 spun că "inovația tehnică" ar avea o mică problemă, scrie RT.com. Odată scufundat, submarinul nu mai are capacitatea de a se ridica la suprafată. Mass-media spaniolă a prezentat cu furie erorile făcute de către compania Navantia, cea care a fost contractată pentru proiect, relatând că inginerii au reuşit să producă un submarin "suprapoderal", care nu este capabil să plutească.

Ministerul Apărării din Spania a confirmat că Navantia a detectat "abateri" în designul noului submarin, întârziind astfel lansarea programată pentru luna martie 2015 cu cel puţin doi ani. Navantia a raportat că un exces de greutate de până la 100 de tone a fost adăugat în timpul construcției, iar compania ar putea regândi planurile tehnice penru întreaga ambarcațiune. Excesul de greutate duce la probleme semnificative privind flotabilitatea ambarcațiunii și ar afecta grav capacitatea sa de a se scufunda si de a ieşi la suprafată, explică inginerii. Pentru a reglementa problema, Navantia crede că e necesar să se mărească lungimea submarinului, însă fiecare metru in plus va costa statul spaniol 7,5 milioane de euro (9,7 milioane dolari). Asta în condiţiile în care Spania trece printr-o austeritate severă.

De asemenea, ministerul Apărării din Spania sune că situaţia nu e chiar atât de gravă pentru că, în cazul unor astfel de proiecte tehnologice complexe, întârzierile şi cheltuilelile neprevăzute sunt inevitabile. Ministerul studiază problema pentru a determina impactul în termeni de timp și bani", dar are în vedere şi "diferite alternative", arată un comunicat oficial.

O delegație de la Colegiul Inginerilor din Spania a vizitat platformele de construcţie Navantia, iar raportul acestora indică faptul că "inginerii se confruntă cu luarea de soluții tehnologice fără precedent". De asemenea, acestia au declarat ca Navantia are o sarcină și mai dificilă, având în vedere că trebuie să construiască patru submarine în același timp", a spus Andres Ortuno, decanul Colegiului.

Costurile neprevăzute vin într-un moment când Ministerul Apărării din Spania şi-a redus bugetul cu aproximativ 30 la sută, ca parte a măsurilor de austeritate, menţionează rt.com

×