x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înălţimea unei persoane ţine în proporţie de 80% de gene. Restul depinde de stilul de viaţă din copilărie şi de mediu

Înălţimea unei persoane ţine în proporţie de 80% de gene. Restul depinde de stilul de viaţă din copilărie şi de mediu

06 Oct 2014   •   16:15
Înălţimea unei persoane ţine în proporţie de 80% de gene. Restul depinde de stilul de viaţă din copilărie şi de mediu

Înţelegerea pe deplin a geneticii creşterii în înălţime este o sarcină grea pentru oamenii de ştiinţă, însă conform rezultatelor unui nou studiu publicat duminică, în proporţie de 80% înălţimea unei persoane este programată genetic, transmite Reuters.

Acest studiu, cel mai mare în acest domeniu, se bazează pe analiza datelor genomului uman efectuate la mai mult de un sfert de milion de oameni, pentru a identifica aproape 700 de variante genetice şi mai mult de 400 de regiuni ale genomului referitoare la înălţime.

Se estimează că 80% din înălţimea unei persoane este programată genetic, nutriţia şi alţi factori de mediu reprezentând restul. Oamenii au devenit, în medie, mai înalţi în ultimele generaţii, din cauza influenţei unor factori precum nutriţia îmbunătăţită, mai scrie Reuters.

"Noi studiem înălţimea pentru două motive principale", a declarat dr. Joel Hirschhorn, genetician şi medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Boston şi la Broad Institute of Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu. "De peste 100 de ani, (înălţimea) este un model important pentru studiul geneticii unor boli cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, astmul, care sunt cauzate şi de influenţa combinată a mai multor gene. Deci, prin înţelegerea modului în care funcţionează genetica creşterii în înălţime, putem desluşi modul în care funcţionează genetica bolilor umane", a spus specialistul.

În plus, statura scundă în copilărie este o mare problemă clinică în endocrinologia pediatrică. Cunoscând genele şi variantele lor care sunt importante pentru creşterea în înălţime medicii ar putea înţelege de ce unii copii nu cresc suficient, a adăugat Hirschhorn.

Echipa internaţională de cercetători a analizat datele genetice provenite de la 253.288 de persoane de origine europeană, din Europa, America de Nord şi Australia. Ei au analizat cu atenţie aproximativ 2 milioane de variante genetice comune şi au identificat 697 de variante genetice care au legătură cu înălţimea, din 424 de regiuni ale genomului.

Multe gene evidenţiate în cadrul studiului, publicat în revista Nature Genetics au un rol de reglare a creşterii scheletului, dar acest rol nu era cunoscut anterior, au spus cercetătorii. Unele au fost legate fie de colagen, o componentă a osului, fie de o componentă a cartilajului numită sulfat de condroitină sau de zona de ţesut în creştere de la capetele oaselor lungi ale corpului.

Într-un studiu mai mic, din 2010, realizat de aceeaşi echipă de cercetători, au fost identificate 199 de variante genetice aflate în 180 de regiuni ale genomului. "Prin dublarea dimensiunii eşantionului, am dublat numărul de regiuni genetice care sunt legate de înălţime, şi astfel a crescut foarte mult, aproape de şapte ori numărul de gene care au o legătură cu biologia creşterii normale a scheletului", a mai spus Hirschhorn. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: inaltime gene