x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inapoi in tara

Inapoi in tara

29 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Doi romani sunt pe punctul de a fi deportati din Irlanda, desi fiul lor in varsta de 3 ani este cetatean al acestei tari.
ANA-MARIA LUCA

HOTARARE. Ministrul irlandez al Justitiei, Michael McDowell, a promis ca va scapa Irlanda de fenomenul imigrantilor care vin si fac copii, in speranta ca acest lucru le va schimba statutul
Sa emigrezi in Irlanda si sa faci un copil ca sa poti primi dreptul de rezidenta nu mai e o solutie, scrie publicatia britanica The Guardian. Pentru ca irlandezii au schimbat legislatia. Faptul ca fiul sau fiica lor s-a nascut in Irlanda si este cetatean irlandez nu-i impiedica pe parinti sa fie deportati in tara de origine. Cu tot cu odrasla.

Publicatia britanica descrie cazul unei familii de romani, Adrian si Emanuela, si al fiului lor de 3 ani, Matei, nascut in Irlanda. Cei doi romani, ambii cu studii superioare, locuiesc intr-o suburbie a Dublinului. Acum doua luni au primit o scrisoare de la Biroul pentru Imigrare, in care erau sfatuiti sa paraseasca tara. In caz contrar, vor fi deportati in Romania. Adrian si-ar fi facut imediat bagajele si-ar fi plecat. Dar, le-a spus el jurnalistilor britanici, in Romania nu i-ar astepta o viata prea indestulata. Parintii lor, bunicii lui Matei, i-au sfatuit sa mai astepte. De dragul copilului.

Cei doi tin legatura cu alti romani din Irlanda, care sunt la fel de intrigati de ideea de a fi deportati cu tot cu copiii lor irlandezi. Si se asteapta din clipa in clipa ca politistii sa le bata la usa ca sa-i aresteze.

O POLITICA NOUA. Deportarile nu sunt un lucru neobisnuit in Europa de Vest. Dar, scrie cotidianul britanic, Irlanda isi deporteaza propriii cetateni. Unii copii sunt inchisi cu catea zile inainte de a fi trimisi in tara natala a parintilor. Pana de curand, conform unui articol din Constitutia Irlandei, acum abrogat, stipula faptul ca toti copiii nascuti in Irlanda primeau automat cetatenia. In ianuarie 2003, o decizie a Curtii Supreme de Justitie, care are valoare de lege in Irlanda, decreta ca un copil nascut in Irlanda are dreptul la grija parinteasca, dar nu e necesar ca aceasta sa se intample in Irlanda.

CRITICI. Pentru ca acesti copii nascuti in Irlanda nu sunt subiectii deportarii, Departamentul de Justitie de la Dublin nu are o statistica. N-a numarat nimeni copiii irlandezi care si-au insotit parintii deportati. Aproape 400 de oameni au fost deportati anul acesta. O organizatie nonguvernamentala care apara drepturile copiilor i-a cerut ministrului Justitiei, Michael McDowell, sa revizuiasca aceasta politica si sa stabileasca impactul ei asupra copiilor inainte ca acestia sa fie deportati. Analiza ar trebui sa tina cont de regimul politic din fiecare tara si de sructurile de protectie sociala. Ministerul nu a raspuns acestei cereri. Dar pozitia oficiala este ca nimeni nu-i forteaza pe parinti sa ia si copiii cu ei. Ii pot lasa in Irlanda. Ministrul, care a promis ca va scapa Irlanda de fenomenul imigrantilor care vin si fac copii in speranta ca acest lucru le va schimba statutul, a spus ca deciziile sale cu privire la fiecare caz analizat sunt bazate pe decenta, pragmatism si bun-simt.

COALITIE
"In anii ’80, Irlanda a renuntat oficial la termenul de "copil ilegal". Douazeci de ani mai tarziu, o noua generatie de copii irlandezi este tratata ca si cum ar fi formata din cetateni "ilegali" din cauza statutului parintilor lor", a declarat cotidianului The Guardian, directorului Consiliului National al Femeilor din Irlanda, Joanna McMinn. Organizatiile nonguvernamentale au realizat o coalitie impotriva deportarii copiilor irlandezi. Reprezentantii ei spun ca, prin deportare, acesti copii sunt fortati sa traiasca in tari unde drepturile lor nu sunt intotdeauna protejate. Ei sustin ca acesti copii vor fi tratati ca straini si nu vor beneficia de educatie si asistenta medicala.
POPORUL
In ziua in care si-au ales reprezentantii in Parlamentul Europei (11 iunie 2004), irlandezii au votat si in cadrul referendumului pentru amendarea Constitutiei, cu un articol privitor la cetatenia irlandeza, propus de ministrul Justitiei, Michael McDowell. Referedumul a restrans acordarea cetateniei irlandeze doar copiilor ai caror parinti sunt deja irlandezi, britanici sau care au fost rezidenti legali in Irlanda timp de trei ani. Amendamentul a fost aprobat de o majoritate zdrobitoare de aproape 80%. Pana la 11 iunie, Irlanda recunostea cetatenia irlandeza oricarui copil care se nastea pe teritoriul ei. Prin amendarea Constitutiei, irlandezii s-au aliniat legislatiei existente deja in Marea Britanie si Franta.

×
Subiecte în articol: copii diaspora Irlanda