x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendii de vegetație: Stare de alertă în Portugalia. Flăcările au scăpat de sub control în Spania

Incendii de vegetație: Stare de alertă în Portugalia. Flăcările au scăpat de sub control în Spania

21 Aug 2022   •   17:30
Incendii de vegetație: Stare de alertă în Portugalia. Flăcările au scăpat de sub control în Spania

Începe starea de alertă în Portugalia, pe fondul celui de-al treilea val de căldură. Guvernul a restricționat accesul în păduri și a interzis folosirea utilajelor pentru a evita producerea de scântei. Un incendiu de vegetație din regiunea Valencia a scăpat de sub control.

Pe fiecare telefon mobil din Portugalia a ajuns un mesaj de avertizare privind riscul extrem de mare de incendii, în timp ce țara se pregătește pentru al treilea val de căldură din această vară.

Țara a intrat în stare de alertă, în condițiile în care se așteaptă ca temperaturile să atingă 38C (100,4F) și se anunță vânt puternic în zilele următoare, notează BBC.

Mesajele i-au avertizat pe cei din zonele rurale să nu declanșeze nicio formă de incendiu.

De asemenea, guvernul a restricționat accesul în păduri și a interzis folosirea utilajelor pentru a evita producerea de scântei.

Starea de alertă a intrat în vigoare la miezul nopții de duminică și va dura până marți.

Aproximativ 92.000 de hectare de terenuri au ars deja în acest an, potrivit estimărilor guvernului.

Numai în zona Serra da Estrela, incendiile din ultimele săptămâni au distrus peste 28.000 de hectare - mai mult de 25% din suprafața totală.

Spania

În Spania vecină, un incendiu de vegetație în provincia estică Valencia a scăpat de sub control și a devenit unul dintre cele mai mari incendii din țară din acest an. Vineri, când a intrat în a cincea zi, au fost trimise 35 de avioane în ajutor pentru stingerea flăcărilor.

În acest an, incendiile din Spania au ars de patru ori mai mult teren decât în ultimul deceniu.

Până la începutul lunii august, în țara mediteraneană au fost înregistrate 43 de incendii mari - cele care au afectat cel puțin 500 de hectare - în timp ce media anilor anteriori a fost de 11.

Sistemul european de informații privind incendiile forestiere estimează că în Spania au ars anul acesta 284.764 de hectare (704.000 de acri) - de patru ori mai mult decât media de la începutul înregistrărilor, în 2006.

×
Subiecte în articol: Portugalia alerta incendii