x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiu la Madrid

Incendiu la Madrid

13 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
Un zgarie-nori din Madrid a fost cuprins de flacari in noaptea de sambata spre duminica. Panicati, localnicii au comparat incendiul cu atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. Unul dintre arhitecti nu-si explica de ce alarma de incendiu nu a inceput sa faca zgomot imediat dupa declansarea focului.

ANCA ALDEA

FOTOREPORTAJ
Click pentru a urmari fotoreportajul
MADRID. Un bloc turn de 32 de etaje a ars din temelii
Turnul Windsor din districtul financiar al Madridului, un urias de 32 de niveluri si 106 metri inaltime, a fost cuprins de "cel mai devastator incendiu din istoria orasului". Focul a izbucnit la putin timp dupa ora locala 23:00 (00:00, ora Romaniei) la etajul al 21-lea al cladirii aflate in curs de renovare, iar autoritatile presupun ca a pornit de la un scurt circuit. Pentru ca alarma de incendiu nu a pornit imediat, pompierii au sosit cu o oarecare intarziere. O data cu ei, au venit si cateva televiziuni locale.

UN ALT 11 SEPTEMBRIE? Locuitorii Madridului au iesit curiosi pe strazi, dar cu teama in suflet, crezand ca este vorba de vreun atentat terorist. "Ma culcasem, cand prietenul meu a vazut imaginile la televizor. Ne-am imbracat imediat si ne-am dus sa vedem despre ce este vorba. M-am gandit imediat la atacurile asupra Turnurilor Gemene din New York, din septembrie 2001", a declarat o madrilena.

IAD. Pompierii s-au intoxicat cu fum

SITUATIE CRITICA. Imediat au fost evacuate blocurile din jurul Turnului si cel putin 100 de pompieri au sosit la fata locului pentru a incerca sa stinga focul care a cuprins repede intreaga cladire. Nu au existat morti, desi au cazut cateva fragmente din fatada cladirii, dar patru pompieri au fost spitalizati din cauza inhalarii fumului, au anuntat autoritatile madrilene. Ieri dupa-amiaza, autoritatile locale au declarat ca situatia este "critica", deoarece echilibrul structurii a devenit instabil.

ALARMA NU A SUNAT. Unul dintre arhitectii care au proiectat Turnul, Genaro Alas, a precizat ieri ca structura de beton armat a permis cladirii sa reziste. Expertul a refuzat insa sa dea un pronostic in legatura cu stabilitatea imobilului, dar si-a declarat uimirea cu privire la faptul ca nu a fost declansata alarma de incendiu in cladire, ceea ce a intarziat sosirea pompierilor. Ieri, in jurul dupa-amiezii, focul a fost calmat de muntii de apa ai pompierilor, iar nori negri de fum au umplut imediat cerul. "Este cel mai mare incendiu inregistrat vreodata in Madrid", au declarat surse oficiale citate de AFP.

IN RENOVARE
Turnul Windsor, construit in perioada 1973-1979, se afla intr-o zona comerciala foarte aglomerata din nordul Madridului, in imediata apropiere a Stadionului Santiago Bernabeu. Incepand cu anul 2003, cladirea s-a aflat in curs de renovare a fatadei. Lucrarile principale au fost terminate luna trecuta.
×
Subiecte în articol: externe incendiu