x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Începe vizita Papei în Israel

Începe vizita Papei în Israel

11 Mai 2009   •   00:00
Începe vizita Papei în Israel

Papa Benedict al XVI-lea soseşte astăzi, în Israel, unde autorităţile sunt pregătite să-l întâmpine cu onoruri pe Suveranul Pontif, care va transmite un apel la pace şi dialog, în cadrul primului său "pelerinaj în Ţara Sfântă", relatează AFP.



Venind din Iordania, Benedict al XVI-lea /82 ani/ reia traseul efectuat de Ioan Paul al II-lea, care a vizitat regiunea în 2000, însă nu provoacă acelaşi entuziasm precum predecesorul său, comentează AFP. Până pe 15 mai, şeful Biserii Catolice va vizita principalele lăcaşuri sfinte creştine, iudaice şi islamice din Ţara Sfântă şi se va întâlni cu principalii lideri religioşi ai celor trei religii monoteiste.

În prima zi a vizitei Papa se va deplasa la Yad Vashem, memorialul Shoah /Holocaust/ din Ierusalim, unde, pentru asigurarea securităţii sale, autorităţile au mobilizat 60.000 de poliţişti şi grăniceri. Benedict al XVI-lea va vizita locurile simbolice ale Vechiului şi Noului Testament şi va oficia slujbe publice la Ierusalim /marţi/, Nazaret /joi/, precum şi la Betleem, în Cisiordania ocupată.

Prima sa vizită în Ţara Sfântă de la preluarea Pontificatului, în 2005, este consacrată susţinerii comunităţii creştine din regiune, minoritară, dar şi lansării unui apel la pace şi la promovarea dialogului interreligios. "Vin cu o intenţie, o speranţă, aceea de a mă ruga în special pentru darul preţios al unităţii şi păcii, foarte special în Orientul Mijlociu", a declarat Papa Benedict al XVI-lea în Iordania, prima etapă a pelerinajului său, notează Agerpres.

Vizita generează însă anumite rezerve, în special după ofensiva israeliană în Fâşia Gaza /27 decembrie 2008-18 ianuarie 2009/, soldată cu moartea a peste 1.400 palestinieni, potrivit AFP. Prezenţa Papei în regiune intervine într-un "moment delicat", a declarat patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Fouad Twal. Isrealul, care a fost vizitat în 2008 de trei milioane turişti, din care o treime au fost pelerini, intenţionează să folosească acest pelerinaj pentru ameliorarea imaginii sale.

Tensiunile cu Sfântul Scaun nu lipsesc, însă. Israelul şi-a exprimat nemulţumirea de decizia Papei de a ridica excomunicarea episcopului integrist negaţionist Richard Williamson şi se opune voinţei lui Benedict al XVI-lea de a-l beatifica pe Papa Pius al XII-lea, vinovat în opinia statului evreu că a păstrat tăcerea privind Holocaustul. Pe de altă parte, în plan bilateral, Israelul şi Vaticanul nu au reuşit semnarea "Acordului fundamental", stabilind statutul juridic şi fiscal al instituţiilor Bisericii Catolice în Ţara Sfântă.

×
Subiecte în articol: externe