Organizatia Human Rights Watch, din Statele Unite, cea care a divulgat numele Romaniei in scandalul inchisorilor secrete ale CIA, solicita din nou Bucurestiului sa ofere clarificari.
Intr-un comunicat transmis Agentiei Mediafax, Human Rights Watch (HRW) aminteste ca Romania si Polonia, cele doua tari despre care a afirmat ca ar fi gazduit inchisori secrete marca CIA, trebuie sa raspunda acuzatiilor ca adapostesc astfel de centre de detentie si, totodata, trebuie sa ofere informatii complete despre operatiunile desfasurate pe teritoriile lor. MOMENTUL POTRIVIT. A emis aceste cerinte in conditiile in care termenul-limita impus de Consiliul Europei guvernelor statelor membre pentru furnizarea de informatii expira la 21 februarie, iar comisia temporara de ancheta a Parlamentului European va avea audieri pe aceasta tema la 23 februarie. "Romania si Polonia trebuie sa ofere asistenta in actualele anchete, dand informatii despre operatiunile CIA de pe teritoriul lor, intreprinse incepand din 2003. Cele doua tari trebuie sa puna la dispozitie date despre cursele efectuate pe teritoriul lor de avioane utilizate de CIA", se arata in comunicatul HRW. AEROPORTURI CIVILE. Potrivit Mediafax, care nu precizeaza data la care a primit solicitarea de la HRW, datele de zbor si investigatiile intreprinse de presa internationala arata ca presupuse avioane ale CIA s-au indreptat, de mai multe ori, in 2003 si 2004, spre baze militare inchise sau aerodromuri izolate din Romania si Polonia, efectuand curse care decolasera din Afganistan, Iordania si Guantanamo. HRW subliniaza ca, in contrast cu acest aspect, majoritatea celorlalte escale facute de aceste avioane in Europa au avut loc pe aeroporturi civile, fara acces restrictionat, fiind astfel mai putin probabil ca ele sa fi fost folosite ca locatii pentru operatiuni sub acoperire.Citește pe Antena3.ro
POZITII OFICIALE ALE ROMANIEI SI POLONIEI
|
Romania si Polonia au negat, in mod insistent, implicarea in scandalul inchisorilor secrete ale CIA. De la prima aparitie in presa, la 20 noiembrie, fostul ministru roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat pentru Associated Press ca autoritatile romane nu aveau acces in unele zone utilizate de serviciile americane in Romania intre 2003 si 2004. Ulterior, el a revenit asupra declaratiilor, spunand ca afirmatiile i-au fost scoase din context, dar nu a explicat in ce mod, subliniaza HWR.
La 15 decembrie, Zbigniew Siemiatkowski, fostul director al serviciilor secrete poloneze, a declarat pentru agentia nationala de presa ca CIA avea o zona speciala intr-o facilitate a serviciilor poloneze de informatii de la Stare Kiejkuty, langa aeroportul Szymany, din nord-estul tarii, si in cel putin alte doua locuri din Polonia. El a negat insa ca aceste locuri ar fi fost folosite pentru detentie si a negat existenta inchisorilor secrete.
|