x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inchisorile secrete - Oficialii britanici, prinsi cu minciuna

Inchisorile secrete - Oficialii britanici, prinsi cu minciuna

20 Ian 2006   •   00:00
Inchisorile secrete - Oficialii britanici, prinsi cu minciuna

Scandalul inchisorilor secrete ale CIA continua, presa europeana si nu numai, readucand in discutie subiectul pe masura ce noi dovezi ies la lumina.
Cotidianul The Guardian afirma, in baza unor informatii secrete, obtinute de la Ministerul de Externe, ca Marea Britanie ar fi fost avertizata in legatura cu transporturile speciale si existenta unor centre secrete de detentie ale CIA. Publicatia britanica sustine ca, potrivit investigatiilor sale, avioanele CIA au tranzitat Marea Britanie de 210 ori dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, dar numai o parte dintre ele ar fi implicate in transporturi speciale ale suspectilor de terorism, scopurile unora neavand legatura cu afacerile administratiei americane, iar ale altora nefiind cunoscute cu exactitate.

N-A VAZUT, N-A AUZIT! Guvernul britanic a negat ca ar fi stiut ca avioanele CIA fac escale in Marea Britanie pentru a se alimenta cu carburant, in pofida faptului ca agentia folosea bazele aviatiei britanice, precum si aeroporturile civile, unii oficiali din cadrul Ministerului de Externe incercand chiar sa califice aceste afirmatii ca fiind "teorii ale conspiratiei".

ILEGAL. Potrivit aceluiasi document, Ministerul britanic de Externe ar fi stiut de existenta unor centre secrete de detentie, ceea ce ar fi lansat alarma ca unii dintre suspecti ar fi fost detinuti de trupele britanice in Afganistan sau Irak. Textul mentioneaza ca, in opinia juristilor din cadrul Ministerului de Externe, orice transport de acest gen care supune un detinut riscului de a fi torturat "nu ar putea fi niciodata legal", iar cooperarea britanica "ar putea fi ilegala, date fiind circumstantele". Cu 15 zile inainte, premierul Tony Blair declara ca nu are nici "o dovada care sa sugereze ca ar fi avut loc activitati ilegale" in Marea Britanie.

CER EXPLICATII. Opozitia britanica a cerut ieri explicatii Guvernului de la Londra dupa publicarea de catre The Guardian a informatiilor secrete, obtinute de la Ministerul de Externe, informatii ce pun la indoiala versiunea oficiala referitoare la utilizarea teritoriului britanic pentru controversatul transfer al prizonierilor banuiti de terorism.

×
Subiecte în articol: externe secrete