x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Incident medical" la Salisbury: Nimic nu sugerează folosirea Noviciok

"Incident medical" la Salisbury: Nimic nu sugerează folosirea Noviciok

17 Sep 2018   •   06:28
"Incident medical" la Salisbury: Nimic nu sugerează folosirea Noviciok

Poliţia britanică a anunţat în noaptea de duminică spre luni că nimic nu sugerează că agentul neurotoxic Noviciok ar fi substanţa ce a dus la îmbolnăvirea un pic mai devreme a două persoane la Salisbury, oraş în care fostul spion Serghei Skripal a fost otrăvit. 

 

Poliţia a închis la finalul după-amiezii de duminică un sector din această localitate din sud-vestul Angliei după ce două persoane s-au îmbolnăvit într-un restaurant. "Acum putem confirma că nu există nimic care să sugereze că Noviciok este substanţa" în cauză, a anunţat poliţia din Wiltshire, într-un comunicat. 

Cele două persoane, un bărbat de 40 de ani şi o femeie de 30 de ani, au fost transportate la spital, în Salisbury, unde au fost evaluate clinic. Amândouă "rămân în spital sub observaţie". Menţionând perimetrul de securitate stabilit pentru a răspunde la acest incident, poliţia a subliniat că "date fiind evenimentele recente din oraş (cazul Skripal - n.red.) şi îngrijorările legate de faptul că cuplul a fost expus la o substanţă necunoscută, toate serviciile de urgenţă au adoptat o atitudine foarte prudentă". 

Incidentul nu mai este considerat ca unul "major", dar un cordon de securitate va rămâne desfăşurat în jurul restaurantului, anchetatorii încercând să stabilească dacă a fost comisă o infracţiune, potrivit comunicatului. În schimb, restul zonei care fusese restricţionată se va redeschide. 

Iulia şi Serghei Skripal au fost găsiţi în stare de inconştienţă, la 4 martie, pe o bancă din oraşul Salisbury, unde trăieşte fostul spion după ce, în 2010, a făcut obiectul unui schimb de deţinuţi între Moscova, Londra şi Washington. Poliţia britanică este de părere că ei au intrat în contact cu otrava la domiciliul fostului spion. Anchetatorii au afirmat că cea mai mare concentraţie de otravă s-a aflat pe clanţa de la uşa casei lor. 

Guvernul britanic a declarat că a stabilit că otrava este un agent neurotoxic de producţie sovietică numit Noviciok şi acuză Rusia că poartă responsabilitatea atacului. Moscova neagă orice implicare în această afacere şi denunţă "o provocare" şi "o campanie antirusă". Atacul de la Salisbury a declanşat o gravă criză între occidentali şi Rusia, cu expulzarea, de o parte şi de alta, a circa 300 de diplomaţi. 

Internaţi timp de mai multe săptămâni, Serghei Skripal şi fiica sa au supravieţuit otrăvirii, la fel ca şi poliţistul care a fost contaminat atunci când le-a acordat primul ajutor. În iunie, alte două persoane au fost otrăvite cu acceaşi substanţă. Dawn Sturgess, mamă a trei copii, în vârstă de 44 de ani, a fost internată în stare critică şi a decedat pe 8 iulie. Partenerul său, Charlie Rowley, a putut părăsi spitalul câteva zile mai târziu. AGERPRES

×