x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incidente interetnice în crestere, în Macedonia

Incidente interetnice în crestere, în Macedonia

10 Mar 2012   •   14:27
Incidente interetnice în crestere, în Macedonia

Trei persoane au fost ranite intr-o serie de incidente violente care s-au produs in noaptea de vineri spre sambata la Skopje si la Tetovo, accentuand deterioarea relatiilor dintre macedoneni si albanezi, a anuntat politia din Macedonia, citata de AFP.

La Skopje, trei macedoneni cu varste intre 15 si 17 ani au fost agresati de patru persoane, dintre care una inarmata cu o bara metalica, a precizat politia intr-un comunicat. Doi dintre tinerii agresati, raniti la cap, au fost spitalizati.

Potrivit presei, agresorii erau albanezi, insa politia nu a confirmat deocamdata aceste informatii.

La Tetovo, un oras cu majoritate albaneza situat la 40 de kilometri vest de Skopje, un politist a fost ranit la cap si spitalizat, dupa ce a intervenit pentru a proteja doi barbati agresati de un grup de aproximativ sase persoane, potrivit comunicatului, care nu precizeaza apartenenta etnica a persoanelor implicate in acest incident.

Joi, zece persoane, albanezi si macedoneni, au fost ranite in trei incidente violente produse la Skopje.

"Nu este exclus ca cineva sa vrea sa deterioreze relatiile interetnice" din Macedonia, a declarat atunci ministrul macedonean de Interne, Gordana Jankulovska.

Saptamana trecuta, circa 5.000 de albanezi au manifestat la Gostivar (vest) pentru a denunta uciderea a doi membri ai comunitatii lor de catre un politist macedonean.

Relatiile dintre albanezi si macedoneni sunt marcate de tensiuni de la conflictul de sapte luni, din 2001, dintre fortele guvernamentale si gherila albaneza macedoneana.

Conflictul s-a incheiat prin acordul de pace de la Ohrid, din august 2001, care prevede drepturi sporite pentru minoritatea albaneza, ce reprezinta circa 25 la suta din cele doua milioane de locuitori ai Macedoniei.

×