O veste incredibila a facut inconjurul lumii: in tara in care rata violentelor cu arme de foc este atat de mica incat… daca n-ai o lupa uriasa, nici n-ai putea vedea procentul, pentru prima data in istorie, un politist a ucis un om, intr-un schimb de focuri.
Cazul – petrecut in Islanda, tara izolata in mijlocul apelor inghetate – a starnit deja discutii aprinse in randul populatiei de pe insula, iar politia si-a cerut public iertare de la familia celui pe care l-a ucis (pe deplin scuzabil).
Stim prea putine despre mentalitatea islandezilor. Cunoastem insa ca este una dintre tarile cu cea mai scazuta rata a criminalitatii de pe glob. Despre curse cu impuscaturi, dupa modelul filmelor politiste americane (in care, vorba cronicarului, sunt mai multi morti decat in piesele lui Shakespeare si decat in timpul domniilor pamantene din Moldova si Tara Romaneasca – !!!) nici nu poate fi vorba. In general, pe o insula criminalitatea e mult mai redusa – ca, daca te-apuci de furtisaguri ori omoruri, esti lesne prins, cata vreme n-ai unde fugi fara sa treci prin “filtrele” porturilor (sau aeroporturilor). Pe o insula-stat cu un nivel de trai cat de cat ridicat, cu atat mai putine sunt cazurile de violenta extrema… E si o chestiune de mentalitate.
Cand am citit primele randuri ale stirii despre “primul om ucis de politie in toata istoria Islandei” m-am gandit ca s-ar putea ca incidentul sa fi fost provocat de vreun est-european… Parea prea dintr-o data totul. Totusi, victima (si agresor, in acelasi timp) este un islandez, scrie saitul Visir. Pe numele sau Sigrid Oscar Jónasdóttur. Se zice ca nu era prea sanatos la cap (asta explica unicitatea incidentului), iar sora-sa blameaza sistemul de sanatate islandez (care oricum nu e unul dintre cele mai rele din Europa) ca nu se ocupa suficient de cei “cu mintea dusa”.
Politia islandeza si-a cerut scuze de la familia celui ucis si mai-mai ca i-ar fi concediat pe ofiterii implicati in incident. Povestea a inceput intr-un cartier din Reykjavik, cand doi ofiteri l-au somat pe tanarul islandez sa se predea, in urma unui incident infractional obisnuit. Acesta, insa, a inceput sa traga in politistii care se indreptau spre el. In Islanda, cei mai multi dintre politisti nu sunt inarmati, iar tentativa celor doi de a-l dezarma pe tanar “cu mainile goale”, doar cu vorba buna, s-a soldat cu impuscarea unuia dintre ei (din fericire, nu a fost o impuscatura mortala). In acel moment, au intervenit fortele de tip SWAT care, in incercarea de a-l izola si de a-l prinde pe agresor, l-au impuscat mortal.
Pentru natiunea islandeza, acest incident este bulversant. S-au ridicat chiar voci care se intreaba daca nu cumva trebuie limitate si mai mult situatiile in care fortele de ordine pot interveni cu arma in mana. Acestor voci li se opun cei care cred ca trebuie inasprite legile pentru detinerea si folosirea armelor de foc.
E destul un vulcan care scuipa foc pe gura…!