x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incredibila poveste a lui Hvaldimir: Balenă albă „spion” rusă care a fost găsită moartă în Norvegia

Incredibila poveste a lui Hvaldimir: Balenă albă „spion” rusă care a fost găsită moartă în Norvegia

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2024   •   01:00
Incredibila poveste a lui Hvaldimir: Balenă albă „spion” rusă care a fost găsită moartă în Norvegia
Sursa foto: Hepta/Hvaldimir: Balenă albă „spion” rusă

O balenă albă suspectată că ar fi fost antrenată ca spion rus a fost găsită moartă în Norvegia. Balenă neobișnuită a apărut în apele Norvegiei în aprilie 2019, stârnind curiozitatea și speculațiile întregii lumi.

Balena, care purta un ham și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică pe care scria „echipament Sankt Petersburg”, a fost numită Hvaldimir, o combinație între cuvântul norvegian pentru balenă - „hval" - și prenumele președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit Sky News.

Originea misterioasă a lui Hvaldimir a alimentat teorii conform cărora ar fi fost antrenat ca „balenă spion" de către marina rusă. Experții au confirmat că astfel de practici au existat în trecut.

O organizație caritabilă susține că balena ar fi intrat în Norvegia venind din apele rusești, unde fusese ținută în captivitate.

De-a lungul anilor, Hvaldimir a devenit o prezență familiară și îndrăgită în mai multe orașe de pe coasta norvegiană. Comportamentul său blând și jucăuș l-a transformat într-o adevărată celebritate locală, câștigând simpatia multor norvegieni.

Vestea morții a venit sâmbătă, când un tată și fiul său, aflați la pescuit, au descoperit corpul neînsuflețit al lui Hvaldimir plutind în golful Risavika din sudul Norvegiei.

Biologul marin Sebastian Strand, care a monitorizat balena în ultimii trei ani, a declarat că nu sunt vizibile leziuni externe majore și că motivul decesului rămâne neclar.

Organizația caritabilă care a militat pentru protejarea lui Hvaldimir a subliniat că balena părea tânără și sănătoasă, fără semne de boală. Ea și-a exprimat speranța că moartea balenei nu este legată de vreo „intervenție umană”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×