x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Inflație de 25% până la sfârșitul acestui an

Ungaria: Inflație de 25% până la sfârșitul acestui an

de Redacția Jurnalul    |    16 Dec 2022   •   08:00
Ungaria: Inflație de 25% până la sfârșitul acestui an
Sursa foto: Hepta

Inflația din Ungaria ar putea atinge o rată anuală de 25%-27% în ianuarie sau februarie, a declarat joi ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, majorând astfel proiecția sa anterioară privind creșterea prețurilor.

În 2023, inflația ar putea ajunge la 15%-16%, a declarat Nagy, citat de agenția de presă de stat MTI, în cadrul unei conferințe la Budapesta.

Inflația în creștere reprezintă o provocare pentru guvernul naționalist al premierului Viktor Orban, care a prelungit marți până la 30 aprilie plafoanele existente la prețurile produselor alimentare de bază, inclusiv lapte, zahăr, făină, ulei vegetal, ouă și cartofi.

Creșterea prețurilor reprezintă, de asemenea, o provocare pentru Banca Națională a Ungariei, care a fost nevoită să majoreze ratele dobânzilor în octombrie pentru a limita pierderile puternice ale forintului, în ciuda unei încetiniri economice.

Inflația globală din Ungaria a crescut la 22,5% în noiembrie, de la 21,1% în octombrie, la un nivel anual, stimulată de creșterea prețurilor la alimente și energie, și era de așteptat să crească și mai mult, deoarece guvernul a eliminat plafonarea prețurilor la combustibili la începutul acestei luni.

Luna trecută, înainte de încheierea plafonării prețului la carburanți, care a durat un an, Nagy a declarat că se așteaptă ca inflația să atingă un vârf anual de 25% până la sfârșitul acestui an.

Nagy a mai spus că guvernul vizează un deficit bugetar de 3,5% pentru anul viitor, în scădere de la 4,9% în acest an, în timp ce se așteaptă ca creșterea PIB-ului să scadă la 1,5% în 2023, de la o estimare de 5% în 2022.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ungaria inflatie