x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

07 Aug 2008   •   00:00

RAPORT. Cresterea preturilor la energie si alimente, lipsa apei si schimbarile climatice ar putea duce la o escaladare a instabilitatii si violentelor la nivel mondial in urmatorul deceniu, avertizeaza raportul pe 2008 redactat de Millennium Project, un centru i



RAPORT. Creşterea preţurilor la energie şi alimente, lipsa apei şi schimbările climatice ar putea duce la o escaladare a instabilităţii şi violenţelor la nivel mondial în următorul deceniu, avertizează raportul pe 2008 redactat de Millennium Project, un centru internaţional de cercetare. Potrivit AFP, raportul menţionează 15 provocări identificate la nivel mondial, de la apa potabilă, energie, crima organizată pînă la chestiuni legate de etică. Pe plan demografic, populaţia mondială urmează să depăşească 6,7 miliarde de persoane şi să atingă 9,2 miliarde în 2050, după care va urca la 9,8 miliarde, urmînd apoi să coboare la 5,5 miliarde în 2100, potrivit previziunilor ONU. Raportul menţionează că în ultimii ani consumul mondial a depăşit producţia, subliniind că factorii aflaţi la originea creşterii preţurilor la alimente par să fie unii pe termen lung.

BAKU-TBILISI-CEYHAN. O explozie, cu cauze necunoscute încă, a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri la oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, pe segmentul care tranzitează estul Turciei, determinînd autorităţile să întrerupă transportul de petrol şi cauzînd o uşoară apreciere a preţului petrolului, a transmis Mediafax, citînd Reuters. "Nu ştim încă dacă este sau nu sabotaj", a declarat un oficial al Ministerului Energiei din Turcia. Focul încă ardea miercuri dimineaţă. Exporturile au continuat, folosindu-se stocurile existente în portul turcesc Ceyhan. Oleoductul transportă peste un milion de barili de ţiţei pe zi de la exploatările petrolifere din sectorul azer al Mării Caspice către coasta turcească a Mării Mediterane, reprezentînd circa 1% din consumul mondial.

FĂRĂ CAUŢIUNE.
John "Junior" Gotti, care a renegat viaţa pregătită pentru el de tatăl său, faimosul John Gotti, a fost arestat de FBI pentru omucidere, afaceri cu droguri, alte afaceri ilegale, refuzîndu-i-se dreptul la cauţiune, potrivit WNBC, citat de Mediafax. Gotti este suspectat că ar avea legătură cu trei omucideri în New York la sfîrşitul anilor ’80 şi la începutul anilor ’90. Procurorul federal din Manhattan, Elie Honig, a spus că două din cele trei crime ar fi legate de afaceri ilegale cu droguri. John "Junior" Gotti şi-a moştenit locul în mafie de la faimosul său tată, supranumit şi "Don Teflon", datorită costumelor sale făcute la comandă şi agerimii prin care a evitat mai multe condamnări. Gotti Senior, care a condus clanul Gambino cu o mînă de fier, a murit în închisoare, în 2002, de cancer la gît. Gotti "Junior" a fost şi el închis între 1999 şi 2005 pentru nereguli la clubul de striptease Scores.

AMOR, AMOR. Strigătele de împerechere ale unui bursuc dintr-o pădure din Germania, ce seamănă foarte mult cu strigăte de femeie, au provocat o operaţiune a poliţiei, care a survolat zona cu elicopterul, după ce locuitorii din apropierea pădurii au alertat autorităţile, a informat revista Der Spiegel, preluată de Mediafax. Oamenii crezuseră că în pădure este o femeie care strigă îngrozită. Poliţiştii din Linz au survolat zona cu un elicopter cu raze infraroşii, dar nu au văzut decît animale care "îşi vedeau de treabă". "Cercetările ulterioare au arătat că strigătele de împerechere ale bursucilor în timpul sezonului de împerechere din iulie şi august pot fi confundate cu strigăte de om", se arată într-un comunicat de presă al poliţiei. (Mihaela Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: externe