x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Aug 2008   •   00:00

8 august 2008



ROI DE TOP - Trei milioane de albine într-o casă
Un apicultor american din Miami, Adrian Valero, a fost chemat să scoată dintr-o casă nu mai puţin de trei milioane de albine, scrie presa americană. Valero a declarat că acesta este al doilea roi gigant pe care l-a întîlnit în cariera sa de 20 de ani. "Acesta este un roi de albine italiene. Ele pot deveni un pic agresive dacă sunt deranjate de oameni", le-a explicat el reporterilor de televiziune. Valero a reuşit să mute roiul la o fermă apicolă, departe de regiunea dens locuită de oameni.

EŞEC - Nancy Pelosi nu şi-a vîndut cartea
Considerată a fi cea mai puternică femeie din istoria politicii americane, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, nu s-a dovedit însă a fi şi cea mai bună scriitoare. Ea a suferit o înfrîngere umilitoare de ... librărie, la o săptămînă după publicarea cărţii sale, "Know Your Power", din care a reuşit să vîndă pînă acum doar 2.737 de exemplare, deşi i s-a făcut publicitate pe toate canalele media. "Am scris cartea ca răspuns la întrebările oamenilor despre cum este să treci de la statutul de gospodină în familia ta, la cel de preşedinte al Camerei, precum şi ca un ghid pentru cum tinerii, în special femeile, pot să împace viaţa de familie şi cariera", a explicat Pelosi publicaţiei "Washington Post".
OCUPATĂ.
O sursă din anturajul femeii politician a scuzat aparentul eşec al lansării cărţii: "Doamna preşedinte a fost ocupată toată săptămîna trecută cu chestiunile Camerei, dar acum se concentrează pe promovarea acestei extraordinare cărţi ... dînd autografe cumpărătorilor şi discutînd cu ei. Cred că, în curînd, vom constata un proges" în ceea ce priveşte vînzările.

CHIŞINĂU - Secret de stat
Guvernul de la Chişinău a aprobat un proiect de lege privind secretul de stat, informează Mediafax, citînd BASA-press. Guvernul moldovean a solicitat astfel ca operaţiunile legate de emiterea bancnotelor şi a titlurilor de stat, schimbarea şi retragerea acestora din circulaţie,  măsurile speciale privind activitatea financiară a statului, precum cea externă, a creditelor şi a valutei să fie calificate drept secret de stat, întrucît divulgarea acestor informaţii ar putea prejudicia interesele şi securitatea statului. Documentul stabileşte patru grade de secretizare a informaţiilor, încadrate la categoria secrete de stat: "strict secret", "secret", "confidenţial" şi "restricţionat". În cazul informaţiilor cu gradul "strict secret" se stabileşte un termen de secretizare de pînă la 25 de ani, pentru cele cu gradul "secret" pînă la 15 ani, iar pentru  "confidenţial", un termen de secretizare de pînă la zece ani şi  pentru  "restricţionat", pînă la cinci ani.

AVERTISMENT - Virusul "Brisbane" vine în Bulgaria
OMSănătăţii (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) avertizează că un virus periculos, numit "Brisbane", se apropie de Bulgariei, unde ar putea ajunge peste o lună. Virusul a fost depistat în februarie, anul trecut, în oraşul Brisbane din Australia şi încă nu există vaccin împotriva acestuia. Face parte din grupa H3N2 şi îşi modifică în mod constant structura, dînd naştere unor tulpini  noi. Efectele virusului sînt asemanatoare gripei şi pot provoca afecţiuni grave, scrie publicaţia bulgară "Standart News". La jumătatea lunii septembrie, virusul "Brisbane" ar putea ajunge în Belgia, Germania, Austria si Republica Cehă, mai scrie aceeaşi publicaţie.


COMISAR COMUN.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, are în vedere o propunere prin care "ţările dintr-un spaţiu cultural şi lingvistic similar" să împartă acelaşi post de comisar ­ o măsură destinată reducerii dimensiunilor Comisiei Europene de la 27 la 18 membri, a scris cotidianul german Die Welt, citat de NewsIn. Un astfel de plan "de restructurare" ar afecta ţări ca Germania şi Austria, Marea Britanie şi Irlanda sau ţările Benelux, care s-ar înscrie în criteriile pe care le are în vedere preşedinţia franceză a UE, anume "moştenirea culturală comună". "Riscă Germania să piardă postul de comisar european?", titra cu îngrijorare Die Welt. Potrivit EUobserver, ministrul de Externe al Austriei, Ursula Plassnik, a fost primul care a avut o reacţie negativă la ideea lui Sarkozy. Germania va fi una dintre "victime", fiind nevoită să împartă cu Austria un post de comisar. Potrivit înaltelor surse diplomatice citate de Die Welt, "lupta pentru un post de comisar" este din ce în ce mai dură în cadrul UE, statele începînd "să se faulteze şi să se împungă" reciproc. Şi România şi-a manifestat poziţia în această problemă, accentuînd că principiul "un stat, un comisar" ar consolida poziţia României în UE şi, din acest punct de vedere, este important ca Tratatul de la Lisabona, care menţine pînă în 2014 reprezentarea fiecărei ţări membre în CE, să intre în vigoare.

BOMBE. Trei explozii s-au produs joi dimineaţa la Istanbul, soldîndu-se cu trei răniţi uşor, a transmis AFP. Martorii au văzut atacatori neidentificaţi aruncînd explozivi înspre Primăria unui cartier de pe malul asiatic al oraşului. Una dintre explozii s-a produs înttr-o maşină a gunoierilor în parcarea Primăriei, celelalte într-un cimitir din apropiere. A fost vorba de mici bombe artizanale sau grenade. La 27 iulie, la Istanbul, două bombe au ucis 17 persoane şi au rănit alte 145, atentatul nefiind încă revendicat.

VINOVAT. Candidaţii la Casa Albă au reacţionat diferit în cazul primului verdict pronunţat la Guantanamo, republicanul John McCain salutînd decizia în procesul fostului şofer al lui Osama ben Laden, în timp ce democratul Barack Obama a felicitat Curtea militară, pledînd pentru desfiinţarea tribunalelor excepţionale. Potrivit AFP, Salim Ahmed Hamdan a fost declarat vinovat de "susţinere materială a terorismului" de către un tribunal militar excepţional care a respins acuzaţia de "complot".

SEPARATISM. Georgia nu doreşte declanşarea unui război în regiunea separatistă Osetia de Sud, a declarat preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, în replică la acuzaţiile formulate de Moscova potrivit cărora Tbilisi pregăteşte un conflict în regiune, a relatat Reuters, citată de Mediafax. Georgia pregăteşte declanşarea unui conflict în regiunea separatistă Osetia de Sud, acuzase Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile osetine au anunţat că teritoriul a fost ţinta unor tiruri de arme georgiene în cursul nopţii. La rîndul său, liderul provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, declarase miercuri că Georgia plănuieşte să invadeze regiunea înainte de începutul lui septembrie, după cum a relatat RIA Novosti, în pagina electronică.
    
AVERTISMENT. Două explozii s-au produs, joi dimineaţă, în faţa unor magazine din oraşul bulgar Varna, centru turistic şi port la Marea Neagră, înainte de ora deschiderii, fără a se solda cu victime, a anunţat Poliţia, citată de AFP. Explozia bombelor artizanale a avut loc în faţa unor magazine aparţinând companiei sîrbe Delta Max Group. Astfel de explozii reprezintă un mijloc de avertisment des utilizat de lumea interlopă din Bulgaria.
    
EXPLOZIE. O persoană a fost ucisă, iar o alta rănită într-o explozie produsă la Soci, staţiune rusă de la Marea Neagră care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, a relatat agenţia rusă Interfax, preluată de agenţiile internaţionale de ştiri. Turiştii au fost evacuaţi de pe plajă. Autorităţile nu au oferit alte detalii. (Mihaela Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: externe