x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

05 Sep 2008   •   00:00

5 septembrie 2008:Statele Unite sprijină ferm aderarea “la timp a Georgiei la NATO”, a declarat ieri, la Tbilisi, vicepreşedintele american Dick Cheney, într-o conferinţă de presă, în urma unei întîlniri cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili.

SUSŢINERE. Statele Unite sprijină ferm aderarea “la timp a Georgiei la NATO”, a declarat ieri, la Tbilisi, vicepreşedintele american Dick Cheney, într-o conferinţă de presă, în urma unei întîlniri cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili. Cheney a mai spus că “acţiunile Rusiei au generat îndoieli serioase în ceea ce priveşte intenţiile şi credibilitatea sa în calitate de partener internaţional nu numai în Georgia, ci şi în toată regiunea şi în cadrul comunităţii internaţionale”. Dick Cheney a sosit la Tbilisi pentru a exprima susţinerea Statelor Unite faţă de Georgia în conflictul ruso-georgian. El este oficialul american de cel mai înalt rang care vizitează această republică fost sovietică, de la începutul conflictului, la 8 august. Cheney a sosit în Georgia din Azerbaidjan, urmînd să se deplaseze în Ucraina, ultima etapă a turneului său în spaţiul fost sovietic.

 
BODYGUARD. O anchetă a fost demarată după ce o gardă de corp a fostului premier britanic, Tony Blair, ar fi lăsat o armă încărcată într-o cafenea din Londra, a relatat Sky News, preluat de Mediafax. Bodyguardul ar fi lăsat un pistol semiautomat de tip Glock 17 în toaleta cafenelei. Arma a fost găsită ulterior de un angajat al cafenelei, care a sunat la poliţie. Un purtător de cuvînt al Scotland Yard a declarat pentru Sky News că a fost demarată o anchetă, dar a dezminţit informaţiile potrivit cărora garda de corp ar fi fost demisă, ci a fost doar “exclusă din misiunile operaţionale”.

 
DESCOPERIRE. Arheologii ruşi au anunţat că au descoperit capitala de mult dispărută a regatului hazar, din sudul Rusiei, un pas major în cercetările privind acest stat iudaic. Descoperirea a fost făcută în apropierea satului Samosdelka, la nord de Marea Caspică. “Putem face lumină asupra unuia dintre cele mai intrigante mistere ale acestei perioade, în ceea ce priveşte modul în care trăiau hazarii, tradiţiile lor, riturile funerare şi cultura”, a spus organizatorul expediţiei care a făcut descoperirea, Dmitri Vasiliev, profesor la Universitatea de Stat din Astrahan, citat de AFP. Localitatea descoperită a fost capitala hazarilor, popor seminomad turc ce a adoptat în secolele VIII-X iudaismul ca religie de stat, înainte de a fi capturat şi distrus de liderii vechii Rusii. La apogeul său, statul hazar şi vasalii săi controlau o mare parte din ceea ce formează în prezent sudul Rusiei, vestul Kazahstanului, estul Ucrainei, Azerbaidjanul şi părţi însemnate din regiunea rusă a Caucazului de Nord. Capitala este evocată sub numele Itil în cronicile arabe. Itil era descris drept un loc multietnic, care avea locuri de rugăciune şi judecători pentru creştini, musulmani şi evrei. Ruinele sale nu au fost identificate pînă acum şi se crede că au fost distruse de apele Mării Caspice.

×
Subiecte în articol: externe