x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Oct 2008   •   00:00

Ministerul elen de Interne a anunţat că va înfiinţa un centru pentru imigranţii ilegali la Patras, cu o capacitate de 1.000 de persoane, relatează AFP, citând comunicatul ministerului.




GRECIA: Centru pentru imigranţi

Ministerul elen de Interne a anunţat că va înfiinţa un centru pentru imigranţii ilegali la Patras, cu o capacitate de 1.000 de persoane, relatează AFP, citând comunicatul ministerului. Imigranţii provenind din Asia, majoritatea afgani şi irakieni, locuiesc de mai mulţi ani într-o tabără improvizată, în apropierea portului, în condiţii sanitare deplorabile, fără apă, sperând că vor avea şansa de a trece clandestin cu feriboturile în Italia. Amnesty International şi alte organizaţii umanitare au criticat Grecia pentru condiţiile "abominabile" din această tabără, scena unor confruntări frecvente între imigranţi şi poliţişti.


AVERTISMENT: Războiul din Afganistan "nu poate fi câştigat"

Războiul din Afganistan nu poate fi câştigat, a avertizat un comandant britanic din această ţară, brigadierul Mark Carleton-Smith, citat de Sunday Telegraph. El a declarat că publicul britanic nu ar trebui să se aştepte la o "victorie militară decisivă". Este timpul "să ne temperăm aşteptările" şi să ne concentrăm asupra aducerii conflictului la un nivel care poate fi administrat de armata afgană. Comandantul britanic e de părere că iniţierea unor negocieri cu talibanii ar putea fi o parte importantă a acestui proces. "Nu vom câştiga acest război. Este vorba despre aducerea lui la un nivel de insurgenţă care să nu constituie o ameninţare strategică şi care poate fi administrat de armata afgană", a adăugat el, fiind conştient de faptul că "ar fi nerealist" să se creadă că, după plecarea trupelor străine din Afganistan, nu vor mai exista "bande de persoane înarmate" care să tulbure pacea.


GEORGIA:Lovit în timp ce filma începerea retragerii trupelor ruse

Un cameraman al postului de televiziune georgian Rustavi 2 a anunţat că a fost lovit la cap cu o puşcă automată de un soldat rus în timp ce filma începerea retragerii trupelor dintr-o bază situată în apropiere de Abhazia, relatează AFP. Cameramanul se afla cu un jurnalist al postului în apropiere de baza rusă din Urta, la circa 15 kilometri est de capitala acestui teritoriu separatist. Cameramanul a fost internat de urgenţă în spirtal, având răni grave la cap. Ieri, conform unui acord semnat de Moscova cu Uniunea Europeană, care a trimis observatori în Georgia, a început retragerea trupelor ruseşti pe poziţiile avute înainte de izbucnirea conflictului armat ruso-georgian, în luna august.


CONFUZIE FONETICĂ: A ataca şi a mânca

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a denunţat o "confuzie fonetică", apărută într-un interviu pe care oficialitatea franceză l-a acordat cotidianului israelian Haaretz. Kouchner afirmă că jurnaliştii de la Haaretz au înţeles greşit termenul folosit de el "hit" (a ataca) şi l-au transcris ca "eat" (a mânca), referitor la un atac asupra Iranului, relatează AFP. Conform comunicatului, ministrul "evoca de fapt eventualitatea unui atac israelian menit să împiedice Iranul să obţină arma nucleară".
Ministrul, care a făcut o vizită la Ierusalim, "regretă neînţelegerea pe care această confuzie fonetică a provocat-o"".


IRAN: Mohammed Khatami "bis"

Fostul preşedinte reformator iranian Mohammed Khatami (1997-2005) a evocat pentru prima dată posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2009, punând anumite condiţii, potrivit presei locale citate de AFP. Pentru a candida la alegerile de la 12 iunie, Khatami a cerut să existe o "înţelegere cu poporul asupra aşteptărilor sale" şi apoi să îşi poată "pune în aplicare programele"”. Mai multe partide politice şi personalităţi iraniene i-au cerut în ultimele luni fostului preşedinte să îşi depună candidatura, dar este pentru prima dată când Khatami evocă deschis această posibilitate. "Dorinţa istorică a poporului este libertatea, progresul justiţiei (...) în conformitate cu religia", a afirmat  Khatami, precizând că va "prezenta în curând societăţii un program elaborat". El a afirmat întotdeauna că vrea refomeze republica islamică din interior, asigurându-i o mai mare libertate politică şi socială şi o mai mare deschidere culturală, respectând însă valorile religioase. Mahmoud Ahmadinejad, actualul preşedinte iranian, va candida din nou în iunie 2009, având dreptul, potrivit Constituţiei, la un al doilea mandat.

×
Subiecte în articol: externe