x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Iun 2006   •   00:00
KOSOVO. Misiunea ONU in Kosovo (MINUK) a anuntat ca a inceput pregatirile pentru a parasi provincia situata in sudul Serbiei dupa stabilirea statutului acesteia. In urma bombardamentelor NATO, care au obligat fortele sarbe sa inceteze represiunea impotriva separatistilor albanezi si sa paraseasca provincia Kosovo in iunie 1999, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezolutia 1.244, care prevede trecerea provinciei sub administratia ONU.

SOFIA. Scandalul privind dosarele fostei securitati bulgare care a subliniat practicile controversate ale Sofiei in privinta coruptiei si infractionalitatii ar putea determina o remaniere a Guvernului in vara acestui an, considera analistii citati de Reuters. Bulgaria trebuie sa demonstreze oficialilor de la Bruxelles, pana la raportul din luna octombrie, ca poate condamna oficiali corupti si reduce influenta crimei organizate.

VARSOVIA. Cel mai apropiat consilier al presedintelui polonez a demisionat, dupa ce un articol de presa a dezvaluit legaturile sale cu un om de afaceri acuzat de coruptie. Andrzej Urbanski, seful de personal al cancelariei prezidentiale, a declarat ca nu a facut nimic ilegal, dar scandalul risca sa afecteze sprijinul pentru presedintele Lech Kaczynski.

DAMASC. Fortele de securitate siriene au dejucat ieri o "operatiune terorista" la Damasc, ucigand patru atacatori (foto) si arestand alte patru persoane care preluasera controlul asupra mai multor cladiri din apropierea sediului radioteleviziunii de stat. Televiziunea a difuzat imagini ale teroristilor ucisi in urma confruntarilor cu fortele de securitate. Imagini ale armelor confiscate au fost prezentate la televiziune. Acestea sunt de "fabricatie americana si nu exista pe teritoriul Siriei", a afirmat un comentator al televiziunii. Aceasta a difuzat si cadre cu o cladire grav avariata.

WASHINGTON. Directorul serviciilor de informatii americane, John Negroponte, a declarat ca Iranul ar putea dezvolta bomba nucleara pana in 2010 si a acuzat Teheranul ca este principalul finantator mondial al terorismului. El a adaugat ca Iranul pare hotarat sa dezvolte tehnologia nucleara, dar a precizat ca SUA nu au dovezi concrete in acest sens.

LONDRA. Politia britanica a impuscat ieri un barbat in timpul unui raid antiterorist desfasurat intr-o casa dintr-un cartier din estul Londrei, a anuntat Scotland Yard. Operatiunea nu are legatura cu ancheta privind atentatele sinucigase comise la Londra in iulie anul trecut.

BELGRAD. Premierul sarb, Voislav Kostunita, a declarat ca Serbia nu se va separa de Muntenegru printr-un "divort de catifea", similar celui care a dus la divizarea Ceho-slovaciei. Separarea pasnica a celor doua tari, in urma referendumului din Muntenegru, este solicitata de UE, dar nu este posibila in acest caz, deoarece Serbia va prelua locul fostei uniuni Serbia-Muntenegru in toate organismele internationale, inclusiv la ONU. Kostunita a afirmat ca "o tara poate exista fara a fi recunoscuta", iar Belgradul "va continua o cooperare decenta cu autoritatile" de la Podgorita.
×
Subiecte în articol: externe