x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

26 Mai 2006   •   00:00
MODEL. Referendumul din Muntenegru a tulburat apele in Transnistria. Un grup de organizatii obstesti, subordonate structurilor de securitate transnistrene, solicita Rusiei sa devina "garantul" referendumului care va fi organizat pana la sfarsitul lui 2006, in vederea proclamarii independentei Transnistriei. Pe de alta parte, pentru ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasilii Sova, aplicarea modelului Serbia-Muntenegru pentru solutionarea diferendului transnistrean ar insemna o utopie. "Nici un politician din Republica Moldova nu-si va permite sa spuna ca in procesul de reglementare a diferendului transnistrean s-ar putea merge pe calea impartirii Moldovei", a argumentat Sova. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

INTARIRI. Circa 150 de militari australieni au sosit ieri la Dili, in Timorul de Est, pentru a asigura securitatea aeroportului inaintea sosirii fortelor armate pe care Australia le va trimite in aceasta regiune. Mai multe tari si-au anuntat participarea militara in Timorul de Est intr-o misiune care urmareste reinstaurarea ordinii si pentru a pune capat confruntarilor dintre fistii membri ai politiei militare si trupele guvernamentale. (Anca Aldea)

PRIORITATI. Georgia si-a restabilit prioritatile. Integrarea in Uniunea Europeana nu mai reprezinta pentru Guvernul de la Tbilisi, o urgenta. Pe primul loc se afla acum aderarea la structurile nord-atlantice. Premierul georgian, Zurab Nogaideli, a afirmat ca abordarea in prezent a problemei "aderarii la UE" ar fi o initiativa "neproductiva". (Anca Aldea)

DREPT CASTIGAT. Cinci kuweitiene s-au inscris ieri pe listele electorale pentru alegerile legislative anticipate. Pentru prima data din 1962 de cand a fost creat Parlamentul, autoritatile au permis femeilor sa participe la alegeri, ca si candidati. "Este o zi istorica, un vis devenit realitate", spune Roula Dachti, o sustinatoare infocata a drepturilor asa-zisului sex slab. Femeile kuweitiene au drept de vot inca de anul trecut. (Anca Aldea)

MOLDOVA, ACCESIBILA. Republica Moldova va elimina vizele pentru cetatenii tarilor din Uniunea Europeana si pentru cei din Statele Unite, Canada, Elvetia si Japonia, transmite AFP. Masura va intra in vigoare de la 1 ianaurie 2007. Vicepremierul moldovean, Andrei Stratan, a declarat ca aceasta decizie unilaterala va avea un impact favorabil asupra dialogului cu UE, in ceea ce priveste simplificarea regimului vizelor pentru cetatenii moldoveni care doresc sa calatoreasca in spatiul comunitar.

ANCHETA. Parlamentul britanic a cerut Guvernului o ancheta amanuntita legata de utilizarea aeroporturilor britanice de avioanele CIA pentru transportarea suspectilor de terorism, noteaza AFP. Initiativa Legislativului a fost luata ca urmare a recentului raport prezentat de organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International, document in care Marea Britanie este criticata dur pentru comportamentul trupelor aflate in Irak si pentru planurile elaborate de premierul Tony Blair dupa atentatele teroriste de la 7 iulie din Londra. Stirea data publicitatii de AFP a fost supusa embargoului pana aseara la ora 23:01 GMT.

DECIZIE GREA. Ariel Sharon ar putea fi transferat de la Spitalul Hadasah din Ierusalim la Centrul Medical Shiba din Tel Aviv. O decizie in acest sens nu a fost luata deocamdata, sustine purtatorul de cuvant al spitalului din Ierusalim, unde fostul premier israelian in varsta de 78 de ani a fost internat la 4 ianuarie dupa un atac cerebral. Posibilitatea transferarii lui Sharon la Spitalul Shiba din Tel Aviv era luata in considerare de mult timp, iar decizia trebuie luata de comun acord cu medicii si rudele lui Sharon.
×
Subiecte în articol: externe