x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

22 Mai 2006   •   00:00
BUDAPESTA. Congresul Partidului Socialist ungar (MSZP) a aprobat in unanimitate un acord de coalitie cu liberalii, deschizand calea formarii unui nou guvern sub conducerea premierului Ferenc Gyurcsany, la o luna dupa victoria in alegerile parlamentare. Nici un detaliu privind programul econo-mic sau compozitia viitorului Cabinet nu a fost evocat la congres. Gyurcsany urmeaza sa depuna juramantul de investire la 14 iunie.

LONDRA. Premierul britanic, Tony Blair, ar trebui sa fie adus in fata justitiei daca anchetatorii vor stabili ca a incalcat legea in cazul finantarii Partidului Laburist, considera majoritatea cetatenilor britanici. Ancheta politiei in acest caz ar putea dura pana in toamna acestui an.

BAGDAD. Parlamentul irakian a aprobat componenta Guvernului de uniune nationala propus de premierul desemnat, Nuri al-Maliki, punand capat unui impas politic de opt luni. Posturile-cheie de ministri de Interne si Aparare sunt inca vacante, totusi, urmand sa fie ocupate in curand. Conflictele confesionale au intarziat formarea unui Guvern, dupa alegerile din decembrie 2005.

SOFIA. Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, fost comunist, deplange divulgarea numelor fostilor colaboratori ai serviciilor secrete comuniste, apreciind ca este prea devreme pentru deschiderea acestui dosar. "Nu e drept sa redeschizi azi aceasta dezbatere superflua", in timp ce Bulgaria are probleme urgente de rezolvat in vederea aderarii la UE in 2007, a adaugat Parvanov. Inceputa in 1999, declasificarea arhivelor serviciilor secrete bulgare din epoca comunista nu a permis decat dezvaluirea a 150 de nume ale fostilor colaboratori, majoritatea din mediul politic. Procesul a fost intrerupt in 2002, la cererea NATO.

×
Subiecte în articol: externe