x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Mai 2006   •   00:00
ABUZ PEDEPSIT. Primarul unei localitatii din Franta, care a incendiat o tabara de rromi proveniti din Romania si Croatia, a fost condamnat ieri la sapte luni de inchisoare cu suspendare si o amenda de 5.000 de euro. La 11 ianuarie, edilul Michel Habig din Ensisheim a cerut incendierea a 14 rulote aflate intr-o tabara de tigani romani si croati, fara a solicita, anterior acestui ordin, o decizie judecatoreasca de expulzare a rromilor.

MIRARE. Fostul ministru britanic de Externe, eliberat din functie o data cu remanierea guvernamentala din 5 mai, si-a recunoscut ieri surprinderea cu care a primit aceasta veste. Intr-o emisiune televizata la BBC, fostul sef al diplomatiei britanice si-a amintit convorbirea telefonica in care premierul Tony Blair i-a adus la cunostinta efectele remanierii. "Am vorbit la telefon cu premierul si am acceptat sa demisionez. A fost o surpriza pentru mine", a spus Straw.

BLOCAJ. Seful Misiunii OSCE din Republica Moldova, William Hill, a anuntat ca negocierile in problema transnistreana nu vor putea fi reluate prea curand, deoarece Chisinaul si Tiraspolul nu pot ajunge la un compromis nici macar in privinta listei subiectelor ce urmeaza sa fie discutate. Transnistrenii conditioneaza reluarea negocierilor prin anularea regimului de anticontrabanda instituit de catre Ucraina pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Analistul transnistrean Andrei Safonov a declarat pentru Jurnalul National ca rivalitatea cu Chisinaul il avantajeaza pe Igor Smirnov in perspectiva alegerilor prezidentiale din decembrie. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

A RECUNOSCUT. Ayaan Hirsi Ali, deputat in Parlamentul Olandei, a recunoscut ca a mintit pentru a obtine azil politic in aceasta tara. Ea urmeaza sa se retraga din Legislativ si sa se mute in Statele Unite. Ayaan, in varsta de 36 de ani, a devenit cunoscuta pentru criticile sale la adresa religiei islamice. In 1992, ea a cerut azil in Olanda, afirmand ca si-a parasit tara de origine, Somalia, din cauza unei casatorii fortate. Ea a obtinut cetatenia olandeza in 1997 si a fost aleasa in Parlament in 2003.

TALIBANI ARESTATI IN BULGARIA. Doi talibani au fost arestati in Bulgaria. Potrivit unor surse din cadrul Interpol, citate de Agentia Reuters, cei doi barbati evadasera, la inceputul anului, dintr-o inchisoare afgana de inalta securitate. Fugarii fac parte dintr-un grup de sapte detinuti care au reusit sa fuga, in ianuarie, din Penitenciarul Policharkhi din Afganistan. Doar patru dintre prizonierii evadati au fost capturati.

VERDICT PENTRU BESLAN. Singurul terorist ramas in viata dupa masacrul de la Beslan, din 2004, a fost gasit vinovat. Nurpasi Kulaiev, unicul supravietuitor al comandoului care a organizat luarea de ostatici, a fost gasit vinovat de "acte de terorism" si de "uciderea unor persoane fara aparare". Curtea Suprema din Vladikavkaz, din Caucazul rus, a stabilit ca cecenul, astazi in varsta de 25 de ani, "a comis un act de terorism in scopul de a exercita presiuni asupra organelor de putere". Pana la anuntarea verdictului, "peste cateva zile", Parchetul insista sa se ia in calcul pedeapsa cu moartea in cazul lui Kulaiev.

MASURI ANTIIMIGRANTI. Aproximativ 6.000 de militari membri ai Garzii Nationale americane vor fi detasati in sudul Statelor Unite pentru a oferi sprijin politiei de frontiera in vederea securizarii granitei cu Mexicul. Presedintele George W. Bush a anuntat ca masura este necesara si ca milioanelor de imigranti ilegali de pe teritoriul SUA ar trebui sa le fie acordata sansa de a intra in legalitate.
×
Subiecte în articol: externe