x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

12 Mai 2006   •   00:00
VICTORIE SIMBOLICA. Sonia Ghandi, liderul Partidului Congresului, la putere in India, a fost realeasa deputat in urma alegerilor partiale, dupa un scrutin partial organizat in regiunea nordica Rae Bareli, la mai putin de doua luni de la demisia sa. Vaduva lui Rajiv Ghandi, asasinat in 1991, Sonia, a condus partidul la victoria in alegeri, in 2004, si a demisionat din postul de deputat in luna martie a acestui an, dupa ce a fost acuzata de a fi incalcat regulamentul parlamentului pentru ca a detinut si o alta functie publica.

REFUZ. Delegatia comisiei de ancheta a PE, aflata la Washington pentru a investiga activitatile CIA in Europa, a declarat ieri ca nu a reusit sa se intalneasca cu nici un congresman republican, relateaza Reuters. Delegatia are la dispozitie patru zile pentru a intalni congresmeni americani.

IRANUL SE APARA. Dupa ce luni i-a trimis presedintelui american, George Bush, o scrisoare initial interpretata ca o invitatie fara precedent la dialog, ieri presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a revenit la limbajul dur. El a declarat ferm ca Iranul va respinge orice decizie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica ori a Consiliului de Securitate al ONU care ar presupune oprirea programului nuclear iranian.

PRESIUNI. Anatoli Lebedenko, unul dintre putinii lideri ai opozitiei belaruse care se afla in libertate, a fost arestat miercuri, in timp ce mergea la o manifestatie de la Minsk, potrivit partidului sau. "Mergeam impreuna la manifestatie, iar cand am ajuns, ne-am gasit fata in fata cu membri ai fortelor speciale care l-au luat pe Anatoli si l-au urcat intr-un autobuz", a declarat Serghei Alfer, vicepresedintele Partidului Civic Unit, condus de Lebedenko.

ASASINAT. Un om de afaceri a fost impuscat mortal, miercuri seara, la Sofia, cu cateva zile inainte de raportul Comisiei Europene care trebuie sa evalueze gradul de pregatire al Bulgariei pentru a adera la Uniunea Europeana, relateaza site-ul Novinite.com. Ivailo Markov, in varsta de 42 de ani, a fost impuscat de cateva ori in cap si in piept, in fata blocului in care locuia, situat in apropiere de Spitalul Militar. Barbatul a fost atacat in timp ce cobora din masina, in garajul subteran unde parca in mod obisnuit. Markov detinea doua companii in domeniul IT si constructiilor si, potrivit politiei, are antecendente penale pentru furt si jaf.

RAPORT. Doi dintre autorii atentatelor de la 7 iulie 2005 de la Londra au avut "probabil legaturi cu membrii al-Qaida" din Pakistan, se arata intr-un raport parlamentar publicat joi, in Marea Britanie. Documentul subliniaza faptul ca serviciile secrete britanice nu au avut resurse suficiente pentru a evita atentatele de la 7 iulie. Doi dintre atentatori au fost, in prealabil, supravegheati de serviciile de securitate, dar nu au facut obiectul unei anchete aprofundate, deoarece au intervenit "prioritati mult mai mari", se arata in raport. "Daca ar fi fost alocate resurse mai mari, sansele prevenirii atentatelor ar fi fost mai mari", concluzioneaza documentul.

CUTREMURE. Sase cutremure, ultimul avand magnitudinea de trei grade pe scara Richter, s-au produs in Bulgaria in decurs de 24 de ore. Ultimul cutremur, produs miercuri la ora locala 23:00, a fost resimtit in orasul Kermen, situat in apropiere de Sliven. Epicentrul seismului a fost localizat la 230 de kilometri est de Sofia. Primele doua cutremure au afectat vestul tarii miercuri dimineata, in timp ce alte trei replici au fost resimtite in zonele estice. Cel mai puternic dintre cele sase seisme a avut o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter.
×
Subiecte în articol: externe