x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

05 Mai 2006   •   00:00
APEL LA COOPERARE. Autoritatile americane sunt rugate sa coopereze cu parlamentarii europeni in privinta cazului avioanelor CIA si a centrelor secrete de detentie. Eurodeputatii desemnati sa conduca ancheta demarata in acest scandal de catre Parlamentului European se vor afla, saptamana viitoare, la Washington, pentru a obtine informatii si raspunsuri. Mandatul nu le permite membrilor acestei comisii sa forteze in vreun fel un acord din partea celor cu care doresc sa aiba discutii. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, le-a solicitat americanilor sa accepte "un dialog transparent in scopul aflarii adevarului".

ALERTA. Departamentul american pentru Securitate Interna a alertat operatorii de transport de tranzit cu privire la existenta unor amenintari teroriste. Potrivit Associated Press, un purtator de cuvant al departamentului a specificat ca nu exista informatii foarte concrete legate de un eventual atac terorist, dar ca alarma trebuie data pentru a spori vigilenta operatorilor de tranzit. O sporire a nivelului national de alerta antitero nu este, deocamdata, o optiune, a precizat oficialul.

CAZUL ABU GHRAIB. Comandantul trupelor americane din Irak in perioada scandalului privind abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib le-a cerut militarilor sa "recurga la metode extreme" pentru a obtine informatii de la detinuti, potrivit unui ofiter american. Potrivit unui document militar citat de Reuters, este vorba despre locotenent-generalul Ricardo Sanchez, absolvit in 2004 de orice vina in acest scandal. Avocatii asociatiilor de aparare a drepturilor omului sustin ca documentul ridica noi semne de intrebare privind gradul in care ofiterii au aprobat abuzul.

ALEGERI. In Marea Britanie au loc alegeri locale pentru 176 de consilii, iar rezultatele vor dovedi gradul de popularitate a premierului laburist Tony Blair. Cea mai importanta circumscriptie este Londra, unde cateva consilii controlate de laburisti risca sa fie castigate de rivalii conservatori. Analisti citati de Reuters apreciaza ca pierderea a mai mult de 200 de locuri ar reprezenta un rezultat slab pentru Partidul Laburist. Imaginea Guvernului Blair a fost afectata in ultima vreme de o serie de scandaluri, printre care eliberarea fara verificare a unor detinuti straini, reducerea bugetelor spitalelor si relatia extraconjugala a vicepremierului.

INVATAMINTE. Suspendarea negocierilor in vederea unui acord de asociere intre Belgrad si Bruxelles reprezinta si un avertisment pentru Bosnia, este de parere un oficial sarb bosniac. Presedintele etnicilor sarbi din Bosnia a spus ca Republica Srpska trebuie sa isi intensifice cooperarea cu TPI pentru a evita o masura similara. Bosnia a inceput, in ianuarie, negocierile pentru un Acord de Stabilizare si Asociere cu UE. Comisia Europeana a suspendat miercuri negocierile pentru un acord similar cu Serbia-Muntenegru, care nu a indeplinit cererea UE de arestare a fostului lider militar al sarbilor bosniaci Ratko Mladici.

OPTIUNE. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, intentioneaza sa organizeze un referendum in cazul incheierii unui acord de pace cu Israelul, evitand astfel consultarea guvernului controlat de Hamas, informeaza Mediafax. "Nu ar trebui sa pierdem aceasta oportunitate. Intentionez sa supun unui referendum rezultatele negocierilor cu Israelul, pentru a da poporului palestinian dreptul sa decida", a explicat Abbas. Premierul israelian Ehud Olmert a promis sa stabileasca frontierele definitive ale Israelului pana in 2010, prin desfiintarea unilaterala a coloniilor izolate in cazul in care nu vor exista convorbiri de pace cu palestinienii.

×
Subiecte în articol: externe