x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

10 Apr 2006   •   00:00
VREA PUTEREA INAPOI. Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a declarat ca viitorul guvern de coalitie ar trebui sa revina asupra reformei constitutionale care a redus preroga-tivele sefului statului in favoarea Parlamentului. "Au produs un dezechilibru al puterii, fara a spori eficienta si armonia", a apreciat Iuscenko.

ATAC ANUNTAT. Presa americana a intensificat campania prin care sunt dezvaluite planurile presedintelui George Bush de atacare a Iranului. Washington Post a precizat ca SUA nu intentioneaza sa declanseze in curand un atac, dar au la indemana trei scenarii si folosesc aceasta amenintare pentru a convinge Iranul sa renunte la ambitiile nucleare.

MOBILIZARE PENTRU CASNICE. Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, le-a gasit o ocupatie celor care nu aveau, in viziunea sa, una. Casnicele, studentii, muncitorii in constructii si somerii vor fi recrutati si antrenati pentru a forma o "militie populara" care sa lupte eficient impotriva unei posibile invazii americane in Venezuela.

IN POALA PRINTULUI. Printul Harry al Marii Britanii face victime printre dansatoarele semi-nude din cluburile de noapte cu doar cateva zile inainte de absolvirea Academiei Militare Sandhurst. Desi a lasat-o pe o dansatoare imbracata cu pantalonasi aurii si sutien asortat sa-i sada in poala zece minute in timpul unei "betii" cu colegii, Harry a pus punct intalnirii cu vorbele: "Nu, multumesc, am o prietena!".

ALEGERI IN "CIZMA". Peste 47 de milioane de italieni erau asteptati ieri la urne, pentru prima dintre cele doua zile ale alegerilor legislative, in care se confrunta premierul de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, si liderul aliantei de stanga, Romano Prodi. Conform ultimelor sondaje, coalitia lui Romano Prodi avea un avans de 3%-5% fata de alianta lui Berlusconi. O treime dintre alegatori era indecisa.

SIFONARE ELECTORALA. Mai mult de 87% dintre francezi sunt de parere ca premierul Dominique de Villepin si presedintele republicii, Jacques Chirac, au iesit "sifonati" din criza provocata de legea primei angajari, care a declansat manifestatii ample. Sondajul realizat de cotidianul Le Parisien releva ca sindicatele studentilor au fost "intarite" de criza.

CONDITII. Intr-un comunicat publicat pe internet, impreuna cu o inregistrare video cu cei doi ingineri germani luati captivi in Irak, rapitorii cer eliberarea tuturor irakienilor detinuti in inchisorile americane din Irak, precum si stoparea ajutoarelor pe care Berlinul le furnizeaza americanilor si guvernului de la Bagdad. Potrivit televiziunii Al-Jazeera, rapitorii ar putea sa faca parte din gruparea Ansar al-Tawhid wa-Sunna. Cei doi germani au fost rapiti la 24 ianuarie in zona orasului Baiji, aflata la circa 180 de kilometri la nord de Bagdad.

RAZBOI CIVIL. Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a apreciat ca in Irak se desfasoara un razboi civil si a avertizat asupra influentei Iranului in Orientul Mijlociu, provocand reactii critice din partea irakienilor, iranienilor si britanicilor. "Daca fortele americane pleaca acum, ar fi o catastrofa, deoarece razboiul se va agrava", a spus Mubarak intr-un interviu difuzat de canalul Al-Arabiya. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a exclus ideea razboiului civil, recunoscand insa ca au loc "numeroase masacre".

Grupaj realizat de Ana Ilie

×
Subiecte în articol: externe