x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Apr 2006   •   00:00
E OFICIAL. Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko va fi investit azi pentru cel de-al treilea mandat in decurs de cinci ani. Ceremonia are loc la Palatul Republicii, incepand de la ora 15:00, in absenta oricarui sef de stat. "Este practica noastra obisnuita", s-a justificat un membru al Administratiei prezidentiale, citat de AFP. Chiar presa rusa ironizeaza insa izolarea lui Lukasenko, ziarul Moskovskie Novosti scriind ca "la investitura lui va fi prezent un singur presedinte: el insusi".

CERERI BISERICESTI. Cu doar o luna inaintea mult asteptatului raport al Comisiei Europene cu privire la integrarea Romaniei si Bulgariei, ziarul britanic IHT readuce in discutie problema retrocedarii proprietatilor confiscate de la Biserica Catolica de regimul romanesc de dinainte de 1989. IHT semnaleaza ca liderii Bisericii insista pe ajutorul Bruxellesului, insa oficialii europeni au declarat ca, legal, Comisia Europeana nu are competente in domeniul dreptului proprietatii. (Ana Ilie)

ATENTATE. Cel putin 40 de persoane si-au pierdut viata ieri intr-un atentat impotriva unei moschei siite din Bagdad. Alti 45 de oameni au fost raniti in dublul atentat sinucigas comis impotriva moscheei, dupa ce credinciosii au iesit de la rugaciunea de vineri. Mai multe explozii s-au produs ieri in imediatea vecinatate a moscheei Buratha, din nordul Bagdadului.

REFERENDUM. Noul ministru palestinian de Externe, Mahmoud Zahar, a evocat posibilitatea organizarii unui referendum pe tema recunoasterii Israelului si a unei coexistente a doua state ca solutie la conflictul israelo-palestinian. Ideea nu a fost primita bine de Israel, fostul premier si ministru de Externe Shimon Peres, care probabil va fi vicepremier in noul guvern de la Ierusalim, respingand-o. El a catalogat-o drept "un diktat, nu o negociere".

MARTEA NEAGRA. Lucratorii la terasamente din New York au descoperit, in apropierea perimetrului "Ground Zero", 74 de fragmente de oase umane apartinand victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001. Ramasitele pamantesti se aflau in molozul de pe acoperisul cladirii Deutsche Bank, in apropiere de "Ground Zero", un imobil care urmeaza sa fie demolat. Autoritatile spera sa ofere sperante familiilor celor 1.151 de victime ale atentatelor ale caror ramasite pamantesti nu au fost descoperite pana acum.

SACRIFICIU. Un fost apropiat al Administratiei SUA a declarat ieri ca George W. Bush "a autorizat scurgeri de informatii secrete referitoare la Irak" pentru obtinerea unor beneficii politice. Marturia fostului sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney, Lewis Libby, a fost folosita de Opozitia democrata pentru a-i reprosa presedintelui Bush ca a sacrificat securitatea tarii.

×
Subiecte în articol: externe