x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Apr 2006   •   00:00
CONCLUZII. Decesul fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a fost provocat de cauze naturale, a anuntat Parchetul national olandez, care a coordonat ancheta asupra mortii acestuia. Analizele toxicologice efectuate dupa decesul lui Milosevici nu indica nici o urma de otravire, a anuntat Parchetul. Institutul medico-legal olandez (NFI) a confirmat definitiv cauza mortii, care a fost stop cardiac. Totusi, Tribunalul Penal International (TPI) a anuntat ca ancheta sa interna se concentreaza asupra tratamentului prescris fostului lider iugoslav, care a murit in inchisoarea TPI la 11 martie.

BAGDAD. Procesul in care fostul presedinte irakian Saddam Hussein este judecat pentru rolul jucat in masacrul de la Dujail a fost reluat ieri, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian. Saddam Hussein este judecat de la 19 octombrie 2005 in cazul Dujail - un sat siit situat la nord de Bagdad, unde 148 de localnici au fost masacrati in 1982 dupa un atac esuat impotriva convoiului fostului presedinte. Sedinta de ieri este cea de-a 18-a din cadrul procesului. Inaltul Tribunal Penal a anuntat ca Saddam Hussein, varul sau Ali Hassan al-Majid, supranumit "Chemical Ali", si alti cinci fosti membri ai regimului vor fi judecati pentru reprimarea etnicilor kurzi, in cadrul operatiunii Anfal. Fostul presedinte a refuzat sa-si dea semnatura spre autentificare, la reluarea procesului.

OPERATIUNI "ANTI-MLADICI". Cateva rude ale generalului fugar sarb Ratko Mladici, inculpat pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International, au fost arestate de politia sarba, a declarat, ieri, in Parlamentul de la Belgrad, Natasa Jovanovici, membra a Partidului Radical sarb. "Politia a inceput perchezitia apartamentelor membrilor familiei lui Mladici dupa ce cu cateva ore inainte ii retinuse pe Miroslav si Vuko Jedici, doua dintre rudele sale mai indepartate", a sustinut Jovanovici. Deputata a calificat aceasta operatiune drept "hidoasa", acuzand autoritatile belgradene ca recurg la "metode naziste" pentru a-l prinde pe Mladici la solicitarile Uniunii Europene. Informatiile prezentate de Jovanovici nu fusesera confirmate de autoritatile sarbe pana aseara, la inchiderea editiei. (Maria Toader)

OPERATIE. Premierul israelian, Ariel Sharon, in coma din 5 ianuarie, a fost operat, ieri, "cu succes". El a fost operat pentru reconstituirea partii din calota craniana care a fost inlaturata in cursul unei operatii pe care acesta a suferit-o dupa hemoragia cerebrala masiva pe care a suferit-o in noaptea de 4 ianuarie. Dupa interventia de ieri, Sharon a fost transportat la terapie intensiva.

ISRAEL. Presedintele israelian, Moshe Katsav, a decis sa il desemneze pe Ehud Olmert pentru formarea viitorului guvern, dupa victoria inregistrata de formatiunea Kadima, condusa de acesta, la scrutinul din 28 martie. Olmert s-a remarcat ca unic pretendent la post, dupa ce a obtinut sprijinul Partidului Muncii, condus de Amir Peretz. (Marina Constantinoiu)

ROMA. Liderul opozitiei italiene, Romano Prodi, l-a acuzat pe premierul Silvio Berlusconi ca dispretuieste "poporul", la sfarsitul unei zile marcate de invective, in timpul careia seful Exectivului i-a numit "idioti" pe sustinatorii partidelor de centru-stanga. Luni seara, in timpul unui duel televizat, Romano Prodi si Silvio Berlusconi au facut schimb de multe alte "amabilitati". (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: externe